Logga in
Logga in

Slussar i Trollhätte kanal Mindre utgrävningar väntar i Vänersborg och senare i sommar Lilla Edet

De arkeologiska undersökningarna går nu vidare i Vänersborg och senare i Lilla Edet. Arbetena kommer inte att vara särskilt högljudda.

Sommarens arkeologiska undersökningar av slussområdena pågår mellan den 27 juni och 8 juli i Vänersborg och 1–5 augusti i Lilla Edet. Den inledande fasen där arkeologerna tittat på områdena följs nu av så kallade sökschakt inom arkeologiskt intressanta områden. Sökschakt innebär att man gräver relativt ytligt i marken för att se om det finns lämningar som kan bli föremål för utgrävning längre fram.

I Vänersborg, som är först ut, kommer arkeologerna dels att rikta in sig på det område som man tror använts för soldatkistor, dels leta efter möjliga fornlämningar, det vill säga lämningar äldre än 1850, och andra arkeologiska fynd.

Arbetet innebär att en mindre grävmaskin och två arkeologer befinner sig i ”gropen” och medför inte några direkta störningar för omgivningen. Arbetet genomförs på vardagar mellan klockan 7 och 17 och grävmaskinen kommer att flyttas mellan kanalens båda sidor. På kartan kan du se var undersökningarna kommer att ske.