Logga in
Logga in

Slussar i Trollhätte kanal Annorlunda slussform gynnar både miljö och säkerhet

Det finns en i Europa; en liten, holländsk. I övrigt är de ovanliga – men i Trollhätte kanal finns långt gångna planer på en sluss med annan form än rektangulär. En både säkrare och miljövänligare lösning.

Bilden visar en sluss av konventionell typ till höger medan den till vänster är icke-rektangulär. Pilarna illustrerar att båtarna kommer tillbaka snabbare till den befintliga farleden från den icke-rektangulära slussen på grund av det vinklade slusshuvudet.

En kanal som går in i en rektangulär sluss enligt en rak linje är en vanlig, enkel och relativt lättbyggd lösning – när det handlar om att bygga både sluss och farled på en helt ny plats. När det redan finns en farled som den nya slussen ska återansluta till blir förutsättningarna annorlunda.

Mindre natur påverkas

– En ”icke-rektangulär” sluss ger en annan in- och utgångsvinkel, vilket gör avståndet tillbaka till farleden kortare. Utformningen sparar på så sätt natur och gör att mängden massor som måste grävas bort blir mindre – en win-win både för miljön och för kostnaderna, säger projekteringsledare Lars Johansson. 

En annan fördel med den annorlunda slussformen handlar om säkerhet. Skulle en båt tappa styrförmågan på väg in i en icke-rektangulär sluss ligger inte slussportarna i farozonen, som i en rektangulär sluss. Om slussportarna skadas kan det i värsta fall leda till dammbrott då vattnet strömmar okontrollerat ur slussen.

När spikas slussutformningen mer exakt?

– Vi skissar för fullt i samråd med våra holländska slussexperter. Både de och vi tycker att det här är en väldigt spännande lösning eftersom den är så ovanlig och ger så många goda effekter och den kan nog bli en snackis i slussbranschen. Dock dröjer det ett tag till innan vi kan visa mer detaljerade planer. Tidigast till hösten, gissar jag, säger Lars Johansson.

Film – projekteringsledaren förklarar

Lars Johansson beskriver fördelarna med den annorlunda slussutformningen.