Logga in
Logga in

Slussar i Trollhätte kanal Räddningstjänsten övar brandsläckning i de tomma husen i Lilla Edet

De hus som lösts in i Lilla Edet står inte bara tomma i väntan på rivning – i stället använder Räddningstjänsten dem som övningsobjekt.

”Stort larm, brand i byggnad i Lilla Edet. En elbil brinner i villans garage och det finns personer kvar inne i fastigheten.”

Larmet är som tur är inte äkta, men det skulle givetvis kunna vara det. För bränder inträffar. Och för att de ska avlöpa med så få skador som möjligt på såväl människor som hus och omgivningar måste räddningstjänstpersonalen vara effektiv och säker på sin sak. Det är de – men de vill alltid öva för att kunna bli ännu ett strå vassare.

Det är här de inlösta husen i Lilla Edet kommer in i bilden. I stället för att bara stå övergivna i väntan på rivning använder Räddningstjänsten Storgöteborg, där Lilla Edet ingår, husen som övningsobjekt. Husen får helt enkelt agera olycksplatser där både räddningstjänst och ambulanssjukvård i iscensatta bränder får öva på sådant som riskbedömning, prioriteringar och agerande.

– Det är ovärderligt för oss att få chansen att öva på det här sättet, säger övningsledare Per Månsson från Räddningstjänsten Storgöteborg.

Under december arrangerades ett par övningstillfällen och i slutet av januari väntar ett par övningar till. Räddningstjänsten informerar genom skyltar på de aktuella platserna om vad det är som händer, för att inte orsaka oro i onödan bland Lilla Edet-borna.