Logga in
Logga in

Västlänken Nödvändig avstängning för en smidigare järnväg

Under sommaren 2023 genomför projekt Västlänken markförstärkningsarbeten i Almedal och därför kommer tågtrafiken mellan Mölndal och Göteborg stängas av i båda riktningarna.

Arbetet i Almedal är en förutsättning för Västlänken och därför en viktig pusselbit för att på sikt förbättra resandet i Göteborg och i hela Västsverige. I området Almedal passerar idag Västkustbanan och Kust till kustbanan. Inför att Västlänken ansluter med sina två nya spår behöver marken förstärkas, och därför kommer tågtrafiken mellan Mölndal och Göteborg stängas av i båda riktningarna.

Vi passar på när det går färre tåg än vanligt

Arbetet sker mellan 19 juni klockan 05:00 till 21 augusti klockan 05:00.

- Avstängningen är planerad utifrån ett resenärsperspektiv, alltså att resenärerna ska påverkas så lite som möjligt. Men ibland måste vi ändå stänga av tågtrafiken för att genomföra mer omfattande arbeten, även om det innebär mer eller mindre jobbiga stopp för resenärer. Därför passar vi på under sommaren när det går färre tåg än vanligt, både när det gäller gods och persontåg, säger Sara Högström, projektledare för BEST i Västlänken.

Markförstärkning för en mer robust järnväg

Klockan 05.00 på morgonen den 19 juni stängs tågtrafiken av och arbetet med att demontera spåren i Almedal startar. Därefter genomför vi markförstärkningsarbeten. Marken stärks upp för att skapa bärkraft och funktionalitet för att klara framtida belastning från tågen. På så sätt får vi en mer robust järnväg med längre livstid och mindre underhållsbehov, som uppfyller våra resenärers och godstranportörers behov och förväntningar. Järnvägen blir mer pålitlig och gör det enkelt att resa.

Tillfällig plattform möjliggör fortsatt resande

Både Västkustbanan (Gbg-Malmö) och Kust till kustbanan (Göteborg-Borås-Kalmar) påverkas. Resenärer kommer påverkas då Mölndals station blir start- och slutstation under perioden. Det kommer inte att gå några tåg alls mellan Göteborg och Borås.

- För att minimera negativa effekter har vi byggt en tillfällig tågplattform som möjliggör att Mölndals station blir start- och slutstation för tågen under perioden. Det innebär att tågen vänder i Mölndal och att resenärer kan gå av och på i Mölndal och byta till annat färdmedel, säger Sara Högström, projektledare för BEST i Västlänken.

Noggrann planering gör arbetet under avstängningen effektiv

Den 21 augusti klockan 05:00 trafikeras spåren igen och tågtrafiken kommer gå som vanligt.

- Det kommer bli intensiva veckor eftersom det är omfattande arbeten som ska göras på en begränsad yta. Därför har vi gjort en noggrann planering i tidigt skede och när vi väl stänger av i Almedal så arbetar vi dygnet runt. Almedal är ett område som är omringat av befintlig infrastruktur. Det finns flera broar i området som påverkar produktionen, både i norr och i söder. Längs med arbetsområdet går E6, vilket gör att det är väldigt trångt och smalt, säger, Torbjörn Eriksson, Byggledare i projekt Korsvägen.

Information till dig som ska ut och resa

Västtrafik stärker upp spårvagnstrafiken mellan Göteborg och Mölndal och uppmanar resenärer att söka sin resa i appen To Go. Öresundstågen kommer sätta in ersättningsbussar. Följ hänvisningar från respektive tågoperatör.