Logga in
Logga in

Västlänken Nu gjuter vi tunneln under Hisingsbron

Ytterligare en milstolpe har nåtts för deletapp Centralen den här veckan, då vi gjöt bottenplattan under Hisingsbron. Totalt användes 1440 kubikmeter betong för den 50x16 meter stora bottenplattan.

Förberedelserna har varit långa och arbetet komplicerat, men i veckan tog stapeln av och Västlänkens tunnel började på riktigt ta form under Hisingsbron.

Tidigare har vi berättat om hur sexton stålpålar placerades under de två brostöden för Hisingsbrons ramp vid Centralenområdet. Pålarna placerades där i förberedande syfte för att vi skulle kunna ta oss under bron. I takt med att vi schaktat bort leran runt pålarna har pålarna tagit över vikten av bron och sett till så att bron stått stadigt kvar på sin plats. Tekniken med pålarna har varit framgångsrik och under våren har vi lyckats schakta ut all lera utan att påverka varken bron eller dess trafik. 

I tisdags var vi redo att äntligen låta tunneln börja ta form. Först ut var den 50x16 meter stora bottenplattan. Gjutningen pågick i 11 timmar och krävde 1440 kubikmeter betong. Nu när bottenplattan är klar är nästa steg att gjuta väggar och tak. Pålarna lämnas kvar under hela processen, och tunneln gjuts runt pålarna med hjälp av en gjutningsform som skapar ett hål runt pålarna. Hålen i betongtunnelns tak och golv, som bildats där pålarna en gång stod, gjuts igen när kapningen av pålarna är klar.

Allt arbete med tunnelkonstruktionen under Hisingsbron beräknas vara klart till semestern 2024.