Logga in
Logga in

Västlänken Tunnel under Lisebergs entréstråk

Det ser ut som om det görs stora kyrkfönster inne i berget under Liseberg när metoden NATM används för att gräva och spränga 26 meter under entréstråket inne på Liseberg.

NATM står för "New Austrian Tunneling Method" eller nya österrikiska tunnelmetoden på svenska. Den kan beskrivas som tårtbitar eller mindre pilottunnlar som sedan fogas samman till en hel tunnel.

Metoden är ovanlig i Sverige men är vanlig och populär i övriga världen. Metoden utvecklades i Österrike på 1960 och därav dess namn idag, även om den alltså inte är ny i den bemärkelsen.

I berget under Lisebergshjulet och dinosaurien har vi sprängt ut delar till stationen på Korsvägen. Den sista biten består av både berg, lera och jord. För att inte behöva påverka Liseberg mer än nödvändigt används metoden under entréstråket och kommer ut vid restaurang 1923.

I den första delen av tunneln kan vi spränga men sedan i takt med att det blir jord och lera grävs tunneln ut. Först grävs en begränsad del av tunnelpassagen och sedan förstärks den med hjälp av armeringsnät, bågar och sprutbetong. Sedan fortsätter processen stegvis.