Logga in
Logga in

Att bygga tunnel i vattenrika områden – hur vi driver tunnel vid Rosenlundskanalen

Sedan augusti 2024 pågår fortfarande förberedande arbeten med markförstärkning och grundvattenkontroll vid Rosenlundskanalen. Noggrann övervakning säkerställer stabilitet, säkerhet och miljöhänsyn i tunnelbygget.

Stabilisering av marken

Att bygga en tunnel i Göteborg där det finns mycket vatten är en utmaning, inte minst i tätbebyggda områden, där arbetsutrymmet är begränsat och det byggs i såväl berg som lerlager. Markförstärkning är en grundläggande insats för att säkerställa ett tryggt tunnelbygge. I deletapp Haga, där Västlänken kommer gå under Rosenlundskanalen, behövs tekniska lösningar för att hantera grundvatten, lösa jordlager och närliggande byggnader. Därför använder vi olika typer av tätande material i marken och stödkonstruktioner.

Tunneldrivning

När markförstärkningen är klar och slitsmurarna på plats kan den faktiska tunneldrivningen börja. På denna sträcka används en cut-and-cover-metod, vilket innebär att tunneln först schaktas ut inom de stödkonstruktioner som har byggts, och därefter gjuts tunnelns bottenplatta, väggar och tak i etapper. Eftersom Rosenlundskanalen ligger i ett vattenrikt område används omfattande tätning för att förhindra vatteninträngning, inklusive membran och injektering med cementbaserade material.

Arbetet steg för steg:

  • Schaktning och jordhantering. När slitsmurarna har stabiliserat arbetsområdet kan jorden inuti schaktet successivt grävas ut. Arbetet sker etappvis för att kontrollera eventuella markrörelser.
  • Grundläggning och betonggjutning. Efter att schaktningen är klar gjuts bottenplattan, som fungerar som tunnelns stabila grund. Därefter gjuts väggarna och slutligen taket i segment för att skapa en tät och hållbar konstruktion.
  • Vattentätning och förstärkning. Flera lager av vattentäta membran och betong med låg genomsläpplighet används för att säkerställa att tunneln förblir torr och stabil under lång tid. Grundvattennivån kontrolleras kontinuerligt genom mätinstrument och eventuella justeringar görs vid behov.
  • Slutliga arbeten och installationer. När den bärande tunnelstrukturen är färdigställs inredningen med tekniska installationer, såsom dräneringssystem, belysning och säkerhetsutrustning. Därefter återställs marken ovanför tunneln, inklusive kanalen och dess omgivningar.

Miljöhänsyn och hantering av grundvatten

Att bygga en tunnel nära vatten ställer stora krav på miljöhänsyn och hantering av vatten. Vatten är en viktig del av ekosystemet och för att minimera påverkan renas allt vatten som pumpas upp under byggarbetet genom avancerade filtreringssystem. Detta säkerställer att inga föroreningar sprids innan vattnet återförs till Göta älv eller andra närliggande vattenkällor.

Arbetet sker i samråd med miljöexperter för att skydda vattenkvaliteten och den känsliga omgivningen. Dessutom installeras grundvattenrör och infiltrationsbrunnar för att kontrollera vattenflödet, vilket minskar risken för markrörelser och säkerställer stabilitet i området.

Utmaningar och lösningar i vattenrika områden

Vid Rosenlundskanalen är en av de största utmaningarna att hantera grundvattentrycket och minimera påverkan på intilliggande byggnader. För att motverka risken för att vatten trycker upp tunnelns konstruktion används en kombination av injektering, dräneringssystem och förstärkta tunnelväggar. Schaktningen sker även i etapper med noggrann övervakning för att säkerställa att marken inte sätter sig och orsakar skador på omkringliggande byggnader.

Den valda byggmetoden möjliggör ett säkert och effektivt tunnelbygge i en utmanande miljö. Genom att kombinera beprövade tekniker med moderna övervakningssystem säkerställer vi att tunneln blir en hållbar och stabil del av stadens infrastruktur.

Arbetsprocessen i korthet vid Rosenlundskanalen under 2025 

När vi har förstärkt marken och innan tunneldrivning kan påbörjas gör vi en noggrann provpumpning för att säkerställa att marken är tät och stabil. En provpumpning upptäcker eventuella läckor i markförstärkningen. Under årets andra hälft kommer slitsmurar att sättas som första steg i betongarbetet för att skapa en stabil och tät arbetsmiljö. En slitsmur är en djup, gjuten betongvägg som fungerar som stöd och tätning vid schaktning. När slitsmurarna är på plats kan den inneslutna jorden schaktas ut på ett kontrollerat sätt utan att omgivande mark riskerar att rasa in. Därefter följer gjutningen av tunnelns bottenplatta och tak, där vattentätning och förstärkning i flera lager säkerställer både stabilitet och hållbarhet.

  • Jet-injektering: Förbättrar markförhållandena genom att skapa cementstabiliserade jordpelare. Förhindrar grundvatteninträngning och ökar jordens hållfasthet.
  • Slitsmurar: Byggs efter jet-injektering och består av armerade betongväggar som gjuts i djupa, smala schakt. De fungerar både som schaktsponter och permanenta stödkonstruktioner.
  • Fortsatt betongarbete och schaktning: När slitsmurarna är färdiga schaktas jorden ut, och tunnelns bottenplatta och tak gjuts med vattentätning och förstärkning i flera lager.
En eu-flagga samt logo-texten "Med finansierat av Europeiska unionens fond för ett sammanlänkat Europa