Örebro Hallsberg–Stenkumla
En del av Dubbelspår Hallsberg–Degerön. Vi bygger dubbelspår på en 14 km lång sträcka. Ett steg mot effektivare och hållbarare godstransporter. När fler tåg ryms på spåren innebär det också en fördel för persontrafiken.
Vad?
Varför?
Nuläge
Om projektet
Den fem mil långa järnvägssträckan från Hallsberg till Degerön är en del av Godsstråket genom Bergslagen och har stor betydelse för godstransporterna både inom Sverige och vidare ut i Europa. Idag är järnvägen hårt belastad, och det är trångt på spåren. Risken för störningar på sträckor med enkelspår är stor. Vi bygger ut för att fler tåg ska kunna gå på banan och transporttiderna ska minska. Med ökad kapacitet kan mer trafik flyttas över från väg till järnväg. Det ger positiva effekter på miljön eftersom koldioxidutsläppen minskar.
Hallsberg-Stenkumla, en del av Dubbelspår Hallsberg-Degerön
Hallsberg−Stenkumla är en del av Dubbelspår Hallsberg−Degerön. Här ska vi bygga dubbelspår på en cirka 14 km lång sträcka, 12 utav dem i nysträckning. Bygget kommer även att omfatta en 2,4 km lång tunnel, ett tiotal järnvägsbroar samt en vägbro. Även utbyggnaden av Hallsbergs godsbangård ingår i projektet.
Tidsplan
Sträckan är den sjätte och sista att byggas. Här ska vi bygga dubbelspår på en cirka 14 km lång sträcka, 12 utav dem i nysträckning. Bygget kommer även att omfatta en 2,4 km lång tunnel, ett tiotal järnvägsbroar samt en vägbro. Projektet är delfinansierat av EU.
Under 2023 kommer vi att utföra förberedande arbeten. Därefter startar huvudproduktionen, själva byggande av järnvägsanläggningen.
Nyheter
Digitalt nyhetsbrev
Vill du få nyheter om järnvägsutbyggnaden samlade i ett mail? Då ska du prenumerera på det digitala nyhetsbrevet från Dubbelspår Hallsberg-Degerön.
Interaktiv karta
Här kan du se vad vi ska bygga inom Dubbelspår Hallsberg–Stenkumla. Kartan bygger på innehåll från järnvägsplanen.
Dubbelspår Hallsberg−Degerön, delen Hallsberg−Stenkumla, är ett av fem Trafikverksprojekt som har beviljats medfinansiering av EU-fonden CEF.
EU medfinansierar
EU medfinansierar projektet med 8 964 000 euro. Trafikverket har samordnat ansökningsprocessen i Sverige och det är regeringen som beslutar om vilka projekt som ska få CEF-medel. Enbart projekt som redan finns med i Nationell plan för transportinfrastrukturen och som är fullt finansierade som kan få medfinansiering av EU-fonden CEF.
Förbättrar tillgängligheten till Europa
Medfinansieringen bidrar till målet att höja kapaciteten och därigenom eliminera flaskhalsar och förbättra framkomligheten längs sträckan samt i europeiska stomnätskorridoren Scandinavian-Mediterranean (ScanMed-korridoren).
Tidigare EU-finansiering
Även delen Stenkumla–Dunsjö har tidigare delfinansierats av EU.
CEF är EU:s stödsystem för att bidra till genomförandet av riktlinjerna för TEN-T (transeuropeiska transportnätverket). CEF heter på svenska Fonden för ett sammanlänkat Europa och på engelska Connecting Europe Facility.

Kontakt
Sven-Bertil Götvall
Sammanhållande projektledare
Telefon: 070–565 79 91
Gunnar Berglund
Projektledare Mark/Bro/Tunnel
Telefon: 010-123 91 60
Helena Johansson
Projektledare Broar söder
Telefon: 010-123 53 54
Dan Bäckström
Projektledare BEST (Bana, El, Signal, Tele)
Telefon: 070–249 04 79
Patrik Lind
Kontaktperson bullerreducerande åtgärder
Telefon: 010-124 37 65