Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Mc-förare sedd framifrån i svarta kläder och vit hjälm åker längs en slingrig väg.

Foto: Hanna Maxstad

Bli en tänkande och säker mc-förare

Har du äntligen kommit igång med din resa mot att bli mc-förare? Mot långresor i Europa eller spontana utflykter och kvällsturer med vännerna? Härligt!

Dessa sidor har tagits fram av Sveriges Trafikutbildares Riksförbund, Trafikutbildarnas Riksorganisation, Transportstyrelsen, Trafikverket och Sveriges MotorCyklister som arbetar med utbildning, prov och fortbildning för mc-förare.

Att köra motorcykel öppnar för många spännande upplevelser, och vi hoppas att du kommer att få många fina säsonger på motorcykeln. Den här texten riktar sig till dig som är på väg att ta mc-körkort, och till dig som redan har tagit körkortet och vill fräscha upp dina kunskaper. Här finns också nyttig information till dig som är utbildare eller förarprövare.

En tänkande mc-förare tänker på säkerheten

Att köra motorcykel är fantastiskt roligt. För att din upplevelse ska bli så bra som möjligt behöver du vara uppmärksam och följsam i trafiken. Det innebär att du behöver använda huvudet och tänka självständigt. Vi kallar det att vara en tänkande och säker mc-förare.

Med den här texten vill vi hjälpa dig på vägen mot att bli en tänkande och säker mc-förare. Vi vill ge dig en förståelse för vad du behöver kunna och varför du behöver kunna det. För att göra det så konkret som möjligt utgår vi från några vanliga trafiksituationer. Vi ger tips på hur du kan tänka i situationerna, och vi kopplar situationerna till utbildningen och körprovet för motorcykel.

Använd innehållet när du övar

Om du utbildar dig på en trafikskola kommer du att känna igen innehållet i den här texten i utbildningen. Den professionella förarutbildningen är upplagd för att hjälpa dig att bli en tänkande och säker mc-förare. Om du även övningskör privat vill vi uppmuntra dig att öva på trafiksituationerna som beskrivs i texten. Använd gärna tipsen för hur du kan tänka i de olika situationerna. 

Vi vill alla att du ska bli en säker mc-förare. För din egen skull, för övriga trafikanters skull och för dina nära och käras skull. 

Självvärdering hjälper dig att bli en tänkande mc-förare

För att bli en tänkande och säker mc-förare behöver du känna till och kunna värdera dina färdigheter och brister. Vi kallar det självvärdering. Om du lär dig att värdera vad du kan och vad du behöver förbättra redan under utbildningen är mycket vunnet. Då har du ett sätt att tänka som hjälper dig att utvecklas även efter du har tagit körkortet.

Det finns olika metoder för att jobba med självvärdering. En sådan metod är att du sätter betyg på delar i din körning. Delarna omfattar allt ifrån din körteknik till ditt beteende i trafiken, och betyget sätts på en skala 1 till 5.

När du som nybörjare är ute och kör i trafik kanske du missar en del regler för det är nytt för dig att köra motorcykel i trafik. Då sätter du förmodligen ett lågt betyg på din förmåga att vara uppmärksam i trafiken och att följa regler. Du och din utbildare får prata om vad som kan göras för att öka betyget. I takt med att dina kunskaper och färdigheter ökar, kommer ni kunna öka betyget.