Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Personbil – behörighet B, utökad B-behörighet (B96) och BE

Ska du köra personbil eller lätt lastbil behöver du ett B-körkort. Här kan du läsa mer om vad som krävs om du vill ta ett B-körkort.

Det finns tre olika körkortsbehörigheter för personbilar: B, B96 (utökad B) och BE. Skillnaden ligger i vilka släp du får dra.

B-behörighet (personbil)

Personbil eller lätt lastbil med en totalvikt på högst 3500 kg och en släpvagn med en totalvikt på högst 750 kg, eller en släpvagn med en totalvikt som är högre än 750 kg, förutsatt att bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt inte är över 3500 kg.

B 96 (utökad B)

Bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt är över 3500 kg men inte mer än 4250 kg.

BE

Personbil eller lätt lastbil med en totalvikt på högst 3500 kg och en eller flera släpvagnar kopplade till bilen, om släpvagnarnas sammanlagda totalvikt inte är över 3500 kg.

På Transportstyrelsens webbplats kan du läsa mer om vilka fordon du får köra med respektive behörighet.

Förlängd giltighetstid på godkänt prov behörighet B

Transportstyrelsen har beslutat att tillfälligt förlänga giltighetstiden för godkänt teoriprov eller körprov för behörighet B till 6 månader.
Det innebär att godkänt prov kommer att vara giltigt i 6 månader från det datum provet blev godkänt.
Förlängningen sker automatiskt.
Läs mer i Transportstyrelsens pressmeddelande

 • Ha fyllt 18 år.
 • Ha ett giltigt körkortstillstånd (gäller inte om du ska göra prov för utökad behörighet B och redan har ett körkort med behörighet B).
 • Vara permanent bosatt i Sverige eller ha studerat här i minst sex månader.
 • Ha en giltig och registrerad riskutbildning (gäller personbil behörighet B).
  Läs mer om riskutbildning för personbil på Transportstyrelsens webbplats:
  Riskutbildning för personbil
 • Inte sedan tidigare ha ett körkort utfärdat av en annan ESS-stat. Läs mer om utländska körkort på Transportstyrelsens webbplats:
  Utländska körkort
 • Uppfylla de eventuella villkor som finns i ditt körkortstillstånd, till exempel att du ska använda glasögon eller linser när du kör. Om du har opererat dina ögon och inte längre behöver använda glasögon eller linser måste du, innan du kommer till provet, kontakta Transportstyrelsen för att få ett körkortstillstånd eller körkort utan villkort utfärdat.

 

 

Hävning av villkor automat

Om du har ett körkort för behörighet B med villkor om begränsning till automatväxlad bil (villkorskod 78), och vill häva det villkoret, krävs att du genomför ett körprov med manuellt växlad bil. Observera att du måste fotografera dig hos Trafikverket innan du gör ditt prov.