Logga in
Logga in

Jobba som förarprövare

För att bli förarprövare går du en ettårig utbildning där teori och praktik varvas. Du får lön under hela utbildningen. När utbildningen är klar och du är godkänd på alla prov, blir du anställd som förarprövare.

I rollen som förarprövare medverkar du i en av de stunder som många minns för livet. Samtidigt är du med och bidrar i det viktiga arbetet med trafiksäkerhet. Jobbet som förarprövare heter också trafikinspektör.

Förarprövare (trafikinspektör)

Utbildning för att bli förarprövare

För att bli förarprövare går du en ettårig utbildning i Trafikverkets regi. Även den som ska jobba hos Försvarsmakten, gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning går samma utbildning.

Under utbildningsåret har du en tidsbegränsad anställning som trafikinspektörsaspirant med en aspirantlön. I utbildningen varvas teori och praktik. Under utbildningsåret genomför du flera teoriprov och övar på praktiska delar. När utbildningen är klar och du är godkänd på alla prov och i de praktiska delarna erbjuds du en tillsvidareanställning som trafikinspektör hos oss.
En viktig förutsättning för att klara utbildningen är att du har möjlighet att avsätta en stor del av din fritid för självstudier.

Vem kan söka?

För att bli antagen som trafikinspektörsaspirant ska du:

 • Ha en gymnasieexamen.
 • Ha fyllt 23 år alternativ fyller 23 år under 2023.
 • Haft körkort behörighet B under sammanlagt minst 3 år.

Det krävs även att du har:

 • Körkort med B-behörighet för manuellt växlad bil.
 • Mycket god trafik- och körvana inom vägtrafik.
 • Goda kunskaper i svenska i tal och skrift.
 • Kunskaper i engelska i tal.
 • Erfarenhet av kundbemötande, service, pedagogik eller erfarenhet som yrkesförare.

Det kan vara meriterande att:

 • Du har flera körkortsbehörigheter.
 • Du pratar fler språk än svenska och engelska.

I din ansökan ska du bifoga ditt CV, en kopia på ditt körkort samt dina betyg.

I utbildningen varvas teori och praktik

Din anställning startar vecka 36 med introduktion på ett av våra förarprovskontor.

Den teoretiska delen börjar vecka 38 och består av sex veckors utbildning på plats i Uppsala under veckorna 38, 39, 42, 45, 48 (2023) och vecka 5 (2024). Vecka 2 (2024) genomförs via Skype.

En teorivecka innebär fyra dagar på konferensanläggning och en dag på hemmakontoret. Du kommer att jobba med lagtexter, författningar och föreskrifter gällande trafikregler, fordonskrav och regler om körkort. Du kommer även arbeta med bedömning och hantering av körprov samt kundbemötande. För att säkerställa din kunskapsnivå kommer du att få göra flera kunskapsprov under utbildningen.

Under den praktiska delen har du en erfaren förarprövare som din handledare. I början åker du med din handledare i baksätet och längre fram i utbildningen får du göra egna körprov med din handledare i baksätet. Under hela utbildningen är det handledaren som är ansvarig för beslut som tas på körproven.

Rekryteringsprocessen

Första urvalet sker med hjälp av de frågor som du får svara på när du skickar in din ansökan. Om du uppfyller samtliga grundkrav och går vidare i rekryteringsprocessen kommer du få webbaserat test skickat till dig. Ditt resultat på testet vägs ihop med din erfarenhet och avgör om du går vidare till nästa steg. Om du går du vidare blir du kallad till ett körtest.

När körtesterna är genomförda kallas aktuella kandidater till intervju. I det slutgiltiga urvalet att fäster vi stor vikt vid dina personliga egenskaper och din lämplighet för yrket.

Vi kommunicerar via mejl under hela rekryteringsprocessen. Håll därför koll på din mejl inklusive skräppost! 

Tidplan för rekryteringsprocessen

 • Annonseringsperiod 16 februari - 6 mars
 • Webbaserade tester 9 mars - 14 mars
 • Körtest preliminärt vecka 14-19
 • Intervjuer genomförs preliminärt vecka 14-22

Frågor och svar

I år söker vi till: 

Borås, Eskilstuna, Falun, Farsta, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Jönköping, Kalmar, Kristianstad, Karlstad, Karlskrona, Malmö, Norrköping, Skellefteå, Skövde, Sollentuna, Södertälje, Uppsala, Vänersborg, Västerås, Växjö, Örebro, Östersund

 

Det ställs krav på utbildningsnivå för att du på ett bra sätt ska kunna tillgodogöra dig utbildning och fortbildning inom yrket. I det här fallet är Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2012:61) som reglerar detta.

Ja, under utbildningen är du tidsbegränsat anställd med en aspirantlön på 27 500 kr. Själva utbildningen kostar inget. Om du genomför den ettåriga utbildningen med godkänt resultat erbjuds du sedan anställning. Ingångslönen kommer då vara cirka 31 000 kr.

Vi står för kostnaden och hjälper till med bokning av resor till och från Uppsala. Du reser oftast med tåg.

Ja, det ingår och du bor på konferensanläggning i Uppsala. Alla har eget rum.

En gång per år.

Lediga jobb på Förarprov

Fakta om Förarprov

Förarprov är en enhet i Trafikverket och har cirka 700 medarbetare i hela landet fördelade på ett 30-tal orter. Vi ansvarar för genomförande av teoriprov och körprov för alla körkortsbehörigheter och inom yrkestrafikområdet.
Vår verksamhet ska bidra till trafiksäkra, riskmedvetna och miljömedvetna förare i vägtransportsystemet.