Logga in
Logga in

Amparo – projektledare

Amparo Mornat Estevan brinner för innovation. Hon har jobbat med digitalisering i järnvägsbranschen i 16 år och på Trafikverket sedan 2015.

– Innovation är min största hobby. Jag gillar att hitta nya sätt att tänka och göra saker på, för mig är det ett sätt att ständigt lära mig saker. Jag har på olika sätt arbetat med digitalisering. Till exempel med signalsystem för järnvägen där digitaliseringen sker i själva teknologin. Som doktorand tittade jag på hur man kan använda den för att förbättra underhåll, berättar Amparo.

Vad jobbar du med idag?
– Jag är projektledare för ett verksamhetsutvecklings- och ett innovationsupphandlingsprojekt. Jag tycker om att jobba med både den organisatoriska delen och tekniken. Inom verksamhetsutvecklingsprojektet tar vi fram en ny funktion där vi samlar ihop allt som görs på Trafikverket samt nya uppgifter när det gäller fysisk säkerhet.

Syftet är att öka tryggheten för allmänheten och skydda mot sabotage och vandalism, till exempel på stationer och rastplatser. Alla ska kunna resa och känna sig trygga. Innovationsupphandlingsprojekt handlar om automatiserade mätningar i järnvägsanläggningen. När vi vet hur järnvägen mår kan vi se till att agera endast när det verkligen behövs. Teknologin tillåter att järnvägen säger till vid behov.

Hur ser framtiden ut?
– Digitaliseringen är verklighet idag, och ändringarna kommer allt snabbare. Så det är spännande och viktigt för oss på Trafikverket att få in fler människor som är intresserade av att utnyttja kommande tekniker.

Vad är det som gör att du trivs på Trafikverket?
– Jag känner att jag tillhör något större. Jag har tidigare varit konsult och då gör man uppdrag för någon annan. På Trafikverket har jag mer av ett helhetsansvar. Här känner jag att jag gör nytta och kan göra skillnad.

Namn: Amparo Mornat Estevan
Titel: Projektledare
Utbildning: Civilingenjör, Polytekniska universitetet i Spanien, examen 2005. Teknologie Doktor, Luleå tekniska universitet, 2015.