Logga in
Logga in

Alla vill komma hem från jobbet, även de som arbetar på våra vägar

Just nu pågår det många vägarbeten i länet. När arbetena måste samsas med trafiken har du som förare en viktig roll.

För att du ska kunna köra säkert sköter vi om och underhåller våra vägar, tunnlar och broar. Det gör vi för att öka tillgängligheten och göra dina resor smidigare när vi är klara.

Det finns flera anledningar till att arbetena görs under den här perioden. Dels är vi beroende av vädret för många av arbetsmomenten, dels för att arbetspendling och yrkestrafik inte är lika intensiv som under resten av året.

Tagga ner – rätt hastighet räddar liv

För alla som jobbar ute på vägarna är det en utsatt och farlig arbetsplats.

– Det inträffar tyvärr ett flertal trafikolyckor vid vägarbeten varje år där någon person skadas. Det händer även att trafikanter kör på energiupptagande skydd (TMA) eller något annan typ av tungt skydd vid arbetsplatsen. Därför krävs det extra mycket hänsyn och uppmärksamhet från dig som förare när du passerar, säger Stefan Lindgren avdelningschef för Underhåll Öst/Stockholm.

Det finns mycket du som trafikant kan göra för att öka säkerheten på vägen. Hjälp alla som har vägen som sin arbetsplats genom att hålla skyltad hastighet och ordentligt avstånd.

Har du bråttom och kör för fort påverkas restiden bara marginellt. Om du kör i 80 km/timmen istället för 90 förlorar du maximalt 50 sekunder per mil. Andra vinster är minskade bränslekostnader och lägre koldioxidutsläpp.

Håll koll på våra vägarbeten och planera din resa

Vill du veta vilka arbeten som pågår och påverkar just din resväg, gå in på Trafikinformation via länken så ser du de arbeten som pågår just nu eller startar inom kort.

Länk till vår trafikinformationskarta

Din säkerhet på vägen

Här kan du läsa mer om vad du som trafikant kan göra för att öka säkerheten på vägen. 

Länk till vår webbsida om din säkerhet på vägen

Läs mer om Zhero

Trafikverket och en rad andra aktörer står bakom initiativet Zhero för ökad trafiksäkerhet. Alla behöver hjälpas åt för att vi ska nå Nollvisionen. Trafiksäkerhet är en samhällsfråga där alla tjänar på att bidra – både organisationer och privatpersoner.

Klicka här för att komma till webbsidan om Zhero

Om och när du ska ut i trafiken i sommar

  1. Planera resan.
  2. Se till att vara utvilad.
  3. Hålla hastigheten och kör försiktigt vid trafikarbetsplatser – ökad säkerhet för dig, dina medtrafikanter och de som jobbar på vägarna.
  4. Ta god tid på dig – på grund av vägarbeten kan resan ta lite längre tid än planerat, om vägen exempelvis leds om.
  5. Ta reda på var och när arbetena sker via trafikinformationen på vår startsida.
  6. Följ regeringen och Folkhälsomyndighetens rekommendationer för inrikesresor.