Logga in
Logga in

Rastplatserna på Gotland har rustats upp

Upprustning av rastplatserna började förra året. Borden har numer kalkstensskivor, ett material som använts på ön i århundraden. Vi har nyligen även bytt ett gotlandsunikt faltak på en byggnad på rastplats Rute Ringkors.

Under sensommaren 2022 monterade vi upp kalkstensskivor på rastplatsborden på fyra av fem rastplatser på Gotland. Borden på Träffpunkt Gotland i Visby sattes dit tidigare. Kalkstensskivorna finns även på borden på de två cykelfickor som finns längs med cykelvägen från Visby till Klintehamn respektive den mellan Visby och Lummelundagrottan samt vid två parkeringsfickor i Fröjel och norr om Hemse. Kalksten har använts som byggmaterial sedan romartiden, på Gotland finns det spår av kalkstensanvändandet sedan vikingatiden.

Nu under maj-juni har vi bytt taket på en servicebyggnad som finns på rastplats Rute Ringkors. Det är ett så kallat faltak, en typ av trätak som är tämligen Gotlandsunikt. Faltak är ett traditionsbetingat sätt att lägga tak där falorna, en bräda med två spår i, läggs omlott för att bilda ett tätt tak med bra avringningsmöjlighet.

– Rastplatserna fyller ett viktigt syfte eftersom det är viktigt att ta en paus under resan. Det ska vara en fin plats att äta matsäck, göra toalettbesök och få information, säger projektledare Bob Kolmodin.

Under sommaren kommer vi även att sätta upp nya, uppdaterade affischer på Gotlands fem rastplatser. Det är en rastplatsaffisch som bland annat beskriver hur vi arbetar med Gotlands blommande vägkanter samt vägskötseln inom turistområdet Fårö samt Storsudret.

Om du klickar på länken nedan kan du se och söka på karta var våra rastplatser finns, vilken standard de har och vilken service vi erbjuder.

Länk till rastplatsinformation