Logga in
Logga in

Första spadtaget för ombyggnaden av Svedala station

Svedala station omvandlas! Första spadtaget den 28 november markerade starten på ombyggnaden. Trafikverket tillsammans med Svedala kommun och Skånetrafiken bjöd in media och näringliv för att dela visionen om framtiden.

En historisk händelse ägde rum den 28 november när Trafikverket, Svedala kommun och Skånetrafiken samlades för att genomföra det första spadtaget för ombyggnaden av Svedala station. Trots den strålande skånska dagen var kylan påtaglig, men entusiasmen från representanterna värmde upp tillfället.

Trafikverket har nu påbörjat arbetet med att bygga om Svedala station med hjälp av Peab som vår entreprenör. Vi bygger två nya sidoplattformar som kommer vara mer tillgängliga för resenärer och skapar möjlighet att köra längre tåg på sträckan. Vi bygger även en gång- och cykelpassage under stationen för att koppla ihop de olika delarna av staden. Spåren planeras att tas i bruk i december 2024.

Det första spadtaget, som välkomnade företagare i närheten och media för att bevittna starten av projektet, markerade en viktig milstolpe i stadens utveckling. Representanter från Trafikverket, Skånetrafiken och Svedala kommun delade insikter om hur ombyggnaden av stationen kommer att binda samman staden och förbättra resandet för lokalbefolkningen.

- Projektet kommer att ge stationsområdet ett ordentligt lyft och skapar bättre möjligheter att resa till och från staden. Jag tycker att det är fantastiskt att vi äntligen är igång, säger Trafikverkets projektledare Marie Sundling.

En av de framstående förbättringarna är möjligheten för Pågatågen att stanna vid stationens plattformar med tre tåg ihopkopplade. Detta kommer inte bara att öka kapaciteten för passagerare utan också göra det möjligt för stationen att hantera ökad efterfrågan och främja miljövänligare transportalternativ.

Projektet för ombyggnaden av Svedala station representerar en investering i hållbarhet och framtidens transportlösningar. Med detta första spadtag har Svedala officiellt inlett resan mot en mer ansluten och framstående framtid.

Under helgen vecka 49 får vi tillgång till att arbeta i spåret och inleder då det omfattande arbetet. Denna helg kommer det bullra en del och tågtrafiken genom Svedala stängs av, ersättningstrafik körs då från Ågatan.