Logga in
Logga in

Sex nya trafiksäkerhetskameror i Sörmland ska rädda liv

Mellan 22 april och 3 maj sätter vi upp sex nya trafiksäkerhetskameror mellan Dämbol och Bettna längs med väg 52. Kamerorna placeras ut för att sänka hastigheten och rädda liv.

Det är sex nya kameror som sätts upp, tre i vardera riktningen, mellan Dämbol och Bettna. Hastigheten mellan Dämbol och Bo Hage är 70 km/timmen, och mellan Bo Hage och Bettna är hastigheten 80 km/timmen. 

– Rätt hastighet räddar liv. Det är skälet till att vi sätter upp kamerorna, säger Mikael Ringkvist, utredningsledare på Trafikverket. 

Trafiksäkerhetskamerorna placeras på vägar där hastigheterna är höga och risken för svåra trafikolyckor är stor. Hastigheten är helt avgörande för hur svårt människor skadas i en trafikolycka. Kamerorna bidrar till sänkt hastighet, vilket räddar liv. Lägre hastighet innebär dessutom mindre utsläpp av koldioxid.

– Om alla förare i Sverige höll hastighetsgränserna skulle många liv räddas varje år, berättar Mikael Ringkvist.

Alla kameror placeras synligt och hastigheten är väl skyltad vid kamerorna så att alla kan köra lagligt. Endast de som kör för fort fotograferas och registreras. 

Fakta om trafiksäkerhetskameror

  • Det finns cirka 2400 trafiksäkerhetskameror idag på de statliga vägarna och de räddar ungefär 20 liv per år. Dessutom räddas fler än 70 personer från att bli allvarligt skadade.
  • Alla kameror placeras synligt och är väl skyltade.
  • Trafiksäkerhetskamerorna innehåller både kamera och radar.
  • Endast de som kör för fort fotograferas.
  • Alla kameror är direktkopplade till Polisen.
  • Kamerorna fungerar både dag och natt, under hela året.

Läs mer om våra trafiksäkerhetskameror genom att klicka på den här länken.