Logga in
Logga in

12 nya trafiksäkerhetskameror till Stockholms län

Under vecka 20-21 sätter Trafikverket upp tolv nya trafiksäkerhetskameror i Stockholms län i Huddinge, Sigtuna och Värmdö kommun.

– Vi sätter upp trafiksäkerhetskameror eftersom de bidrar till sänkt hastighet vilket räddar liv, säger trafiksäkerhetsstrateg Anna-Sofia Welander på Trafikverket.

Trafiksäkerhetskamerorna placeras på de vägar där de gör störst nytta, vilket är vägar där hastigheterna är höga och risken för allvarliga trafikolyckor är stor. De tolv kamerorna sätts upp på väg 605 i Huddinge, väg 642 på Värmdö och väg 273 i Sigtuna.

– Hastigheten är helt avgörande för hur svårt människor skadas i en trafikolycka. Om alla förare i hela Sverige höll hastighetsgränserna skulle 50 liv räddas varje år, berättar Anna-Sofia Welander.

Alla kameror placeras synligt och hastigheten är väl skyltad vid kamerorna så att alla kan köra lagligt. Endast de som kör för fort fotograferas och registreras.

Trafikverket och Polisen har gemensamt enats om att sätta upp fler trafiksäkerhetskameror under de närmaste åren. Antalet per år är inte beslutat.

Fakta om trafiksäkerhetskamerorna

  • I dagsläget finns ungefär 2 400 trafiksäkerhetskameror längs de statliga vägarna och närmare 300 i Stockholms län. De räddar cirka 20 liv per år. Dessutom räddas fler än 70 personer per år från att bli allvarligt skadade i trafiken.
  • Alla kameror placeras synligt och är väl skyltade.
  • Trafiksäkerhetskamerorna innehåller både kamera och radar.
  • Endast de som kör för fort fotograferas.
  • Alla kameror är direktkopplade till Polisen.
  • Kamerorna fungerar både dag och natt, under hela året

Kamerorna är ett komplement till polisens övriga trafiksäkerhetsarbete.

Läs mer om trafiksäkerhetskameror här.

Här sätt trafiksäkerhetskameror upp i Huddinge längs väg 605

Här sätts trafiksäkerhetskameror upp i Sigtuna längs väg 273

Här sätts trafiksäkerhetskameror upp på Värmdö längs väg 642