Logga in
Logga in

Nu får Nykvarn sin första trafiksäkerhetskamera

Under perioden 9-20 oktober sätter vi upp den första av tolv planerade trafiksäkerhetskameror på väg 576 mellan Nygårds hagar i Nykvarn och Södertälje.

– Vi sätter upp trafiksäkerhetskameror eftersom de bidrar till sänkt hastighet vilket räddar liv, säger trafiksäkerhetsstrateg Anna-Sofia Welander.

Trafiksäkerhetskamerorna placeras på de vägar där de gör störst nytta, vilket är vägar där hastigheterna är höga och risken för allvarliga trafikolyckor är stor.

– Hastigheten är helt avgörande för hur svårt människor skadas i en trafikolycka. Om alla förare i hela Sverige höll hastighetsgränserna skulle 50 liv räddas varje år, berättar Anna-Sofia Welander.

Trafiksäkerhetskamerorna placeras alltid synligt och hastigheten är väl skyltad vid kamerorna så att alla kan köra lagligt. Endast de som kör för fort fotograferas och registreras.

Trafikverket och Polisen har gemensamt enats om att sätta upp fler trafiksäkerhetskameror under de närmaste åren. Antalet per år är inte beslutat.

I dagsläget kan vi inte säga exakt när de resterande elva kamerorna kommer upp.

Fakta om trafiksäkerhetskamerorna

  • Cirka 2400 trafiksäkerhetskameror finns idag på de statliga vägarna och de räddar ungefär 20 liv per år. Dessutom räddas fler än 70 personer från att bli allvarligt skadade i trafiken.
  • Alla kameror placeras synligt och är väl skyltade.
  • Trafiksäkerhetskamerorna innehåller både kamera och radar.
  • Endast de som kör för fort fotograferas.
  • Alla kameror är direktkopplade till Polisen.
  • Kamerorna fungerar både dag och natt, under hela året.

Kamerorna är ett komplement till polisens övriga trafiksäkerhetsarbete.

Vill du veta mer? Trafiksäkerhetskameror - www.trafikverket.se