Logga in
Logga in

Vi asfalterar drygt 30 mil av Stockholms vägar i sommar

Varje år från maj till oktober lägger Trafikverket nytt lager asfalt på många statliga vägar i Stockholm. Vägbanorna slits av vintervädret, vinterdäck och trafiken. I år får drygt 30 mil väg i regionen ny beläggning.

En hård vinter har bidragit till ovanligt mycket potthål och vi har redan åtgärdat många av dem. Men varje vår, sommar och höst tar vi ett större grepp och gör ett årligt underhåll på cirka 300 kilometer väg i Stockholm. När vi lägger ny beläggning gör vi vägarna säkrare och förlänger deras livslängd. Vinterväder, tung trafik och vinterdäck sliter hårt på asfalten och underlaget.  

Varför blev det så många potthål i år?

Snö i kombination med växlingar mellan plus- och minusgrader gjorde att snön smälte ner i och under asfalten, frös sedan till is och expanderade. På så vis blev det ett tryck på asfalten. När isen sedan smälter blir det ett hålrum under asfalten som blivit försvagad. När fordon kör på asfalten släpper den och det blir ett potthål.

Läs mer: Tjälskador och potthål i vägnätet visar sig efter vintern - www.trafikverket.se

Vädret påverkar när arbetena kan utföras 

Våra underhållsarbeten är beroende av vädret. Om väderförhållandena är sämre med bland annat regn kommer arbetena att skjutas något i tiden. Därför vet vi inte förrän kort tid innan när en sträcka kommer asfalteras eftersom planeringen är flexibel, och omprioriteringar ofta måste göras i det sista.

Nattarbete underlättar för trafikanter och vägarbetare

Fördelen för trafikanter och Trafikverket är att mindre trafik under sommarnätter ger mindre köer.  Vi arbetar snabbt och många arbeten pågår bara en eller ett par nätter på en sträcka. Då sover de flesta trafikanter och märker främst att vägen blivit svart, slät och fin nästa gång de kör ut på den.

Vi asfalterar i första hand på natten för att minimera påverkan på trafiken som oftast kan fortsätta köra på sträckan men i lägre hastighet. Ibland måste trafiken ledas om tillfälligt och ibland arbetar vi dagtid, oftast på mindre vägar med lite trafik. Vi skyltar upp tydligt om det behövs omledningsvägar.

Sänk farten – alla vill komma hem – även de som jobbar på vägen

Tänk på att sänka hastigheten och ta hänsyn till dem som arbetar på vägen, dag som natt. Din fart förbi arbetsplatsen är anläggarnas arbetsmiljö och alla vill komma hem till nära och kära efter jobbet.

Exempel på vägar som får ny asfalt 2024

Här är några exempel på de större vägar som vi planerar att lägga asfalt på nattetid i Stockholm i sommar och höst. Då arbetet behöver vara flexibelt beslutas om vägavsnitt och tidpunkt nära inpå att det utförs:

Norra Stockholm

  • E4 – mellan Trafikplats Arlanda 181 i norr och Trafikplats Haga Norra 167 i söder i båda riktningar och trafikplatser, genom Solna, Sollentuna, Sigtuna och Upplands Väsbys kommun.
  • E18 – mellan trafikplatserna Trafikplats Norrtälje 192 i öst och Trafikplats Bro 148 i väst i båda riktningar och trafikplatser genom Norrtälje, Österåker, Vallentuna, Järfälla, Upplands-Bro kommun och Stockholm stad.
  • E4 norr om Trafikplats Häggvik 173. Beläggnings- och räckesarbeten i båda riktningar under ett par månader på 1,5 km vägsträcka, med anledning av bygget av E4 Förbifart Stockholm.

Södra och östra Stockholm

  • E4 mellan Trafikplats Salem 145 söder till Trafikplats Hölö 139 i norr i både riktningarna och i trafikplatser, bland annat genom Södertälje, Botkyrka, Salem kommun och Stockholms stad.
  • Väg 222 mot Värmdö, vid Trafikplats Insjön.
  • Väg 73 mot Nynäshamn, i Trafikplats Västerhaninge.
  • Väg 226 mellan Circle K i Huddinge Stuvsta och Däckia i Tumba Dalvägen.

Inom Stockholms stad

  • E4 Essingeleden – längs med sträckan på olika platser.
  • E20 Norra länken – längs med sträckan på olika platser.
  • Väg 75 – bland annat i Årstatunneln och Hammarbytunneln.
  • Väg 277 Norra länken, Lidingö.

Vägar i region Stockholm

  • Väg 263 i Sigtuna
  • Väg 264 i Täby
  • Väg 268, 276, 280, 929, 951, 988, 971 i Södra och Norra Roslagen

Vill du veta hur asfalteringen går till?

I länken får du lära mer om hur våra asfalteringsarbeten går till - exempel från Ekerövägen:
Lilla asfalteringsskolan – så här arbetar vi med asfaltering - Bransch (trafikverket.se)

Mer information eller kontakt? 

Trafikverkets kundservice 0771-921 921 är öppen dygnet runt angående störningar och trafikinformation.