
Farstabron får belysning – och ett reversibelt körfält
Nu sätts belysning upp på Farstabron, väg 222. Arbetet är redan igång och vi räknar med att det blir klart under mars månad. Dessutom kommer Farstabron få ett reversibelt körfält.
Trafiksituationen på Farstabron, som förbinder Nacka och Värmdö över Farstaviken, är inte optimal och därför ser vi kontinuerligt över vilka åtgärder som kan göras på kort och på lång sikt. Under hösten gjorde vi en översyn av skyltningen på och i anslutning till bron, samtidigt förstärkte vi markeringar och spärrlinjer på vägbanan för att tydligare visa hur man ska köra.
Farstabron har idag tre körfält: två i riktning mot Stockholm och ett i riktning mot Värmdö. Trafikanter kan ha svår att läsa av trafikmiljön och hamna på fel sida. Det har hänt att bilister som åker mot Värmdö, kör över mittfilen, där mötande trafik åker mot stan.
Belysning på hela bron
Dessutom saknar bron belysning, men inte länge till. Arbetet med att sätta upp belysning är redan igång och vi planerar att bli klara under mars månad. Belysningen kommer att sitta på 6–7 meter höga stolpar på broräcket i riktning mot Stockholm, det vill säga där det är dubbla körfält.
Anläggningen är provisorisk eftersom vi planerar att göra en mer omfattande broreparation med start år 2027. Därefter kan den fasta belysningen monteras.
- Vi ser det som värdefullt och viktigt att belysning kommer på plats på bron redan nu, därför gör vi den här provisoriska lösningen. Det blir belysning på hela bron, vilket inte funnits tidigare. Det kommer att förbättra sikten, säger projektledare Mikael Lilja.
Beslut om reversibelt körfält
Det är nu också klart att Farstabron får ett reversibelt körfält. En utredning slår fast att åtgärden är tekniskt möjlig och kommer att förbättra såväl trafiksäkerheten som framkomligheten.
I dag är bron en flaskhals där det lätt blir köbildning eftersom det är två + två körfält på respektive sida av bron, men enbart tre körfält över bron, vilket påverkar såväl privatbilister som kollektivtrafiken och godstrafik.
Körfält ändrar riktning
Med en reversibel lösning kan ett av körfälten användas för trafik i båda riktningarna, vid olika tider. Det innebär att det mittersta av de tre körfälten på bron ändrar riktning så att det blir två körfält åt det håll som har mest trafik, på morgonen mot Stockholm och på eftermiddagen mot Värmdö.
Ett bomsystem som börjar vid vardera sida av det reversibla körfältet kommer att leda trafikanterna till rätt körfält när det reversibla körfältet används. Hastigheten blir densamma som dagens, 80km/h.
För att systemet ska fungera på ett enhetligt, lättförståeligt och säkert sätt ingår sju portaler varav sex på fast land och en på bron. Styrning och reglering av bommar och skyltar/portaler görs av trafikledningen.
En säker trafikmiljö
- En säker trafikmiljö är a och o för oss och med ett reversibelt körfält blir det en ökad tydlighet för resenärerna vilket förbättrar trafiksäkerheten. Vi bygger bort en flaskhals när köbildningen försvinner, vilket kortar restiden för trafikanterna. Och samtidigt är det också en kostnadseffektiv och snabb åtgärd, säger Anton Persson, utredare.
Mittbarriär inget alternativ
Vi har tidigare sett över möjligheten att anlägga någon form av separering på bron men det har visat sig svårt att ha en permanent mittbarriär på Farstabron. Det beror på att väg 222 är en omledningsväg för Essingeleden och för dispenstrafik med tunga fordon som måste kunna köra mitt på bron. En mittbarriär skulle också medföra köer med längre restider som följd. Dessutom är bro konstruerad så att det är svårt att fästa något i själva bron utan att skada tätskiktet
Samordning av åtgärder
Landets hittills enda vägsträcka med reversibelt körfält finns i dag på väg 222, Mölnvik–Ålstäket, på Värmdö. Ett tillfälligt reversibelt körfält ska också tas i bruk på Nockebybron i samband med att Drottningholmsbron färdigställs under 2026.
Det reversibla körfältet på Farstabron kommer att införas samordnat med andra planerade åtgärder på bron med start år 2027 för att minimera trafikpåverkan. Då kommer vi bland annat att göra ett kantbalksbyte, som den kommande permanenta belysningen ska sitta på.