
Potthål – ett säkert vårtecken
Potthål är ett roligt ord, men gropar i vägen är inte lika roliga för trafikanter. När temperaturen svänger runt nollan är risken för vägskador störst. Trafikverket arbetar intensivt med att laga vägar.
När temperaturen växlar mellan plus- och minusgrader kan det uppstå vägskador i flera former. De kan komma som sprickor, ojämnheter, bulor, svackor eller som potthål.
– Ett potthål är ett hål i vägen som uppstår när vatten tränger in i sprickor i asfalten. När vattnet fryser spränger isen sönder håligheten i vägen och det blir en grop, berättar Linnea Viklund, enhetschef underhåll.
Potthål är en nyckfull vägskada som påverkar både statliga och kommunala vägar.
Skyltar visar var vi lagar hål i asfalten
Hål i vägen kan till exempel orsaka bucklor eller fel på hjulinställningen. Ju högre fart desto större risk för skada, därför är det viktigt att vara uppmärksam på varningsskyltar.
– Hål och gropar i körbanan kan uppstå snabbt. Så fort vi får vetskap om en vägskada så skyltar vi och gör vi vad vi kan för att laga vägen, eftersom vi vet att fordon kan få besvärliga skador på grund av potthålen. Var uppmärksam, och anpassa hastigheten! uppmanar Linnea Viklund.
Vi undersöker vägarna ofta
Våra entreprenörer inspekterar det statliga vägnätet allt från tre gånger per vecka på de största vägarna i länet, till var fjortonde dag på de minsta. När de hittar en skada varnar vi med varningsmärken och lagar hål, spår och sprickor så snabbt som möjligt.
Att laga ett potthål kräver rätt förutsättningar. Är det för kallt eller blött fäster inte asfalten ordentligt. Då får man använda kallasfalt i väntan på att vädret tillåter en bättre lagning. Därför gör vi permanenta lagningar under sommaren.
Vad gör jag om jag kört i ett potthål och får en skada på bilen?
Om du får en skada på bilen till följd av att du kört ner i en grop på en statlig väg kan du begära ersättning, men det är ovanligt att skador på grund av potthål ersätts.
För att få ersättning krävs det att gropen betraktas som trafikfarlig, att Trafikverket vet om att gropen finns men inte åtgärdat den, och inte varnat för den inom några timmar när vi fått kännedom om den. Vi får kännedom om en vägskada genom att våra entreprenörer som besiktigar vägar eller en trafikant rapporterar den.
Du får inte ersättning om en vägskada finns:
- Inom skyltat vägarbetsområde
- På en sträcka där det finns varningsskyltning
- Om Trafikverket inte vet om att skadan finns, och därmed inte
haft möjlighet att varna eller laga den
Anmäl gärna fel och skador
Har du upptäckt en vägskada utan varningsskyltning? Anmäl fel, skador eller hinder på en väg genom att ringa Kontaktcenter på telefon 0771-921 921. Du kan ringa dygnet runt.

När temperaturen växlar mellan plus och minus och vatten på vägbanorna ömsom fryser och tinar finns det risk för potthål eller andra typer av vägskador.
Hur bildas ett potthål?
Vatten från regn eller smältande snö tränger ner i små sprickor och håligheter i asfalten. När temperaturen sjunker fryser vattnet till is som expanderar och spränger sönder håligheten i vägen och gör den större, och större. Mycket och tung trafik som kör på vägarna ökar risken för att håligheterna ska växa.
Plogade vägar är särskilt utsatta (och ”lyfter” av kyla)
Vägar är särskilt utsatta för tjäle när snön som fungerar som isolering plogas bort. Generellt påverkas vägarna mer om det är långa och kalla vintrar.
Under vintern kan det bildas is i jordlagren under vägarna när vatten fryser på underifrån. Det gör att vägen kan lyfta när vattnet fryser till is och expanderar. Vägen lyfter oftast ojämnt, mera på mitten och mindre i kanterna och då kan det också uppstå vägskador.
Hur mycket tjälen ”lyfter” vägarna beror på flera faktorer:
- Hur mycket det har regnat på hösten
- Hur bra avvattningen fungerar
- Hur kallt det är, och hur länge det varit kallt
- Hur mycket det har snöat
- Vilket jordmaterial som finns under vägen
I länken kan du läsa mer om trafikskador: Skada på person, fordon eller annan egendom
Här finns mer information om tjällossning, tjälskador och potthål: Tjällossning, tjälskador och potthål - www.trafikverket.se