Logga in
Logga in

Sommarens vägarbeten i Värmlands län

Perioden maj till september är högtid för vägarbeten. Nu är vi igång med årets olika vägarbeten för att förbättra vägarna i Värmlands län. Vårt arbete bidrar till säkrare resor och att alla ska komma fram som planerat.

Under sommaren genomför vi många åtgärder längs med vägarna i Värmlands län, vi utför brounderhållsåtgärder, byter ut gammal asfalt mot ny och en rad andra åtgärder för att säkerställa att vägarna blir trygga och framkomliga året runt. Just nu pågår även flera projekt i länet som kan påverka dig som trafikant eller resenär. Bland annat ombyggnationen av Karlstad C.

Varje vägarbete är någons arbetsplats

De flesta arbetena kommer att utföras under perioden maj till september. Det är svårt att i förväg veta exakt när vägarbetena ska utföras, det beror bland annat på vädret och att arbetena ibland behöver prioriteras om på grund av oförutsedda händelser.

Många arbeten är också rörliga, vilket innebär att skyltningar och hänvisningar kan ändras, ibland från dag till dag. Det är därför extra viktigt att du som trafikant är uppmärksam, följer hänvisningar och anpassar din hastighet. Ett återkommande problem är att trafikanter kör för fort förbi vägarbeten.  Det bidrar till otrygghet och risker för de som arbetar ute på vägarna. Det är en utsatt arbetsplats.

- Alla som kör på vägen påverkar trafiksäkerheten. Snälla sänk farten och var rädd både om dig och om de som tar hand om vägen, säger Per-Anders Hult, projektledare Trafikverket.

Varje år inträffar ett antal olyckor i samband med vägarbeten, du som trafikant kan bidra till arbetsmiljön längs vägarna.

I sommar är vi i vägen - för att ta hand om den

Det finns ett stort behov av underhåll på våra vägar. Trafikverket kommer under de kommande åren att få mer pengar för att genomföra ännu mer underhåll än tidigare. Det innebär bland annat större möjligheter att till exempel genomföra mer omfattande åtgärder men också fler arbeten. Det kommer trafikanterna i Värmlands län att märka. 

- I sommar kommer vi bland annat att asfaltera längs både europavägarna E18, E16, och E45. Vi kommer även att utföra beläggningsjobb på bland annat väg 26, 62, 63, 236 samt väg 240. Det är efterlängtade jobb som kommer göra skillnad för de som kör där varje dag, säger Per-Anders Hult. 

Några av de större beläggningsarbetena i Värmland:

E18 Holmedal – Årjäng
E18 Nyängen-Törne (nattetid)
E18 Spångamotet-Ö Väse (nattetid)
E18 Kristinehamn-Länsgränsen/Bodal (nattetid)

E16 Önnerud-Fensbol
E16 Värnäs-Stöllet

E45 Länsgränsen-Säffle (nattetid) pågår.

V26 Sandslandet-Rämmen

V62 N Råda-Bäckåsarna

V172 Vännacka-Gränsjön
V172 Sulvik-Jössefors

V236 Hammaröleden (nattetid)

V240 Ve-Molkom

Broarbeten i sommar

Underhållsarbete av broar kan till exempel vara utbyte av kantbalkar, broräcken och tätskikt. Det är ett arbete som görs för att öka trafiksäkerheten samt förlänga brons tekniska lisvslängd. Även förutbestämt underhåll med tvättningar av exempelvis kantbalkar och broräcken från föroreningar och växtlighet förekommer.

- I samband med broarbeten tvingas vi ibland att stänga av vägar och leda om trafiken för att genomföra åtgärden på bron. För dig som trafikant eller resenär kan det innebära längre restid under byggtiden. Men när vi är klara har vi förlängt brons tekniska livslängd för lång tid framöver, säger Robert Andersson, projektledare brounderhåll, Trafikverket.

Några av de större broarbetena i Värmland:

  • Utbyte av vägtrumma till ny rörbro vid E18 Knäsjön i Säffle kommun.
  • Underhållsarbete av bro väg 847 norr Långbanshyttan i Filipstad kommun.
  • Underhållsarbete av bro över Klarälven vid Björby (Värmlandsporten) på E16 i Torsby kommun.
  • Utbyte befintlig valvbro till ny rörbro över väg 847 över Viksälven i Arvika kommun.
  • Underhållsarbete av bro väg 62 över Klarälven vid Båtstad i Torsby kommun.

Håll dig uppdaterad om sommarens vägarbeten i Värmlands län

På Trafikverkets webbsida kan du hålla dig uppdaterad inför och under en resa på vägarna. Information om ett vägarbete finns i regel cirka fem dagar innan ett arbete startar: Trafikinformation vägkarta - www.trafikverket.se

Tankbeläggning – sänk farten och minska risken för stenskott

Nu är den bästa tiden för vägunderhåll och en stor del av vårt sommarunderhåll är nya beläggningar. En av metoderna för beläggning som vi ofta får frågor om är tankbeläggning.

För att pengarna till beläggning ska räcka till så många kilometer som möjligt är det trafikintensiteten som bestämmer vilken typ som används på olika avsnitt. En enkel, billig och miljövänlig metod är tankbeläggning. När vi lägger en tankbeläggning sprider vi ut ett tjockt lager bindemedel över vägen och lägger sedan stenmaterial ovanpå. När vi vältar ytan fastnar stenarna på rätt plats, och de som inte fäster sopas bort. Under 1-2 veckor efter arbetet fortsätter sopningen för att få bort överflödigt grus.

Tyvärr medför tankbeläggning en stor risk för stenskott när den utförs.  För att minska risken för stenskott sänker vi hastigheten till 50 km/h fram till dess att vägen är sopad och helt klar.

Mer information om olika beläggningar.