Logga in
Logga in

Påsken markerar en bredare start för banarbetssäsongen

Nu stundar påsken och den innebär starten på ett intensivt arbetsår på järnvägen. Mängder av arbeten i spåren ska se till att järnvägen blir mer tillförlitlig, och resor och transporter mer punktliga.

Banarbetssäsongen tjuvstartade visserligen i januari med stora och välbehövliga upprustningsarbeten på Västra stambanan utanför Göteborg, men nu sprider sig upprustningen till banor över hela landet.

– Det kommer bli ett år med ett järnvägsunderhåll på högvarv. Med hjälp av mer pengar till att laga och rusta järnvägen arbetar vi nu för att den ska bli mindre känslig för störningar, så att människor och gods kommer fram i tid, säger Ann-Sofie Atterbrand, avdelningschef järnvägsplanering.

Nu under påskhelgen och framåt i vår är de flesta arbetena koncentrerade till västra delarna av landet. I mellersta Sverige och i Stockholmstrakten arbetar vi också i spåren med påverkan på resor och transporter som följd. Men även längre norrut händer det saker.

– En bit efter påsk i maj, riktar vi blicken mot Malmbanan och Haparandabanan i norr.  Där kopplar vi nämligen in nya etapper av vårt nya signalsystem baserat på Europas nya tågskyddssystem ERTMS, som kommer att ge oss en smartare och mer tillförlitlig anläggning, menar Christoffer Crafoord, programchef för ERTMS.

Vi fortsätter att arbeta ikapp ett eftersatt underhåll

Fler än 1700 arbeten i spåren ska genomföras under året. De är planerade tillsammans med tågbolagen sedan lång tid tillbaka och eventuellt förlängda restider eller ersättningstrafik finns redan inlagda när du köper biljetten från ditt tågbolag. Tågen måste kunna komma fram så bra som möjligt samtidigt som vi behöver arbeta ikapp ett eftersatt järnvägsunderhåll, vilket betyder en utmaning för Trafikverket, menar Mats Berlin, avdelningschef kapacitet järnväg:

– Det är svårt att få tid till att byta slitna kontaktledningar, växlar och räls då det är så trångt i spåren och vi vill störa så lite som möjligt. Men tillsammans med tågbolagen och branschen blir vi allt bättre på att tackla den utmaningen. Så pass att vi nu har kunnat hejda det eftersatta järnvägsunderhållet från att växa. Du ska kunna lita på järnvägen – även när vi rustar den för fullt.