
Extrem värme påverkar rälsen
Heta och soliga dagar – då är risken för att metallen i spåret utvidgas och en solkurva uppstår. Spåret måste åtgärdas innan trafik kan köra igen. Säkerheten går alltid först även om det innebär störningar i tågtrafiken.
Risken för att solkurvor ska uppstå är som störst under lugna, heta och soliga dagar, då rälstemperaturen kan stiga till 40–55 °C. Höga temperaturer gör att metallen i rälerna utvidgas och utsätter spåret för höga tryckspänningar. Om det varit varmt och soligt en längre tid behövs förhållandevis små tillskott av krafter för att en utknäckning, buktning eller sidoförskjutning ska bildas.
Varmt juliväder i Sverige
Eftersom det råder värmebölja sedan ett par veckor tillbaka har Trafikverket extra koll på områden som man vet är mer utsatta till exempel skarvspårsbanor, äldre typer av spår eller där det finns kurvor med snäva radier. Extra besiktningar utförs löpande under veckan i norra regionen där hög värme råder. Trafikverkets entreprenör är ute och gör vissa extra kontroller på delar som har känd problematik gällande solkurvor.
Ibland är det även lokföraren som hör av sig till Trafikverket med misstanke om solkurva. Trafikverket sänker alltid hastigheten om det finns en misstanke om solkurva i väntan på att entreprenörer kommer ut och gör en bedömning. Finner man en solkurva stoppas trafiken och solkurvan repareras.
Värmen påverkar restider och punktlighet men säkerheten måste gå först
Trafikverket gör kontinuerligt under året riktade åtgärder mot solkurvor på särskilt utsatta platser över hela landet. De åtgärder som utförs är främst ballastkomplettering, neutralisering och skarvreglering.
Alla solkurvor rapporteras in i Trafikverkets system och vi arbetar kontinuerligt för att förhindra solkurvor och därmed tillbud eller olyckor. Personolyckor på grund av solkurvor är mycket ovanliga.
Samarbete med tågoperatörer
Vi jobbar tillsammans med tågoperatörerna för att både förebygga och avhjälpa de situationer som uppstår vid väderhändelser.
Trafikverket ansvarar för trafikinformation, trafikledning och för att åtgärda fel i anläggningen som uppstår vid till exempel solkurvor. Vi har löpande dialog med järnvägsföretagen som ansvarar för resenärerna ombord på tågen, att ordna ersättningstrafik och eventuell tågevakuering (i samråd med Trafikverket).
När ett tåg står vid en plattform är det tågoperatörerna som tar beslut om tåget ska utrymmas. Blir ett tåg stående ute i spåret tas ett gemensamt beslut av Trafikverket och tågoperatören om tåget ska evakueras.
Vid extremt väder försvåras arbetet med att åtgärda fel och det påverkar möjligheten att sätta tillförlitliga prognoser. Extremt väder har blivit allt vanligare i Sverige. Trafikverket arbetar på flera sätt med att anpassa anläggningen till det förändrade klimatet, både strategiskt och operativt för att hantera och förebygga effekter av klimatets påverkan.
Vad är en solkurva?
En solkurva är en lokal utknäckning, buktning eller sidoförskjutning av ett spår på grund av värmen från solen. Den uppkommer när spåret inte förmår att stå emot krafterna som verkar i spårets längdriktning.
Solkurvan rätas ut genom att man kapar rälen, monterar ett nödförband eller svetsar. När temperaturen sjunkit till normala värden ska spåret återställas till ursprungligt skick.