Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Järnväg

Den svenska järnvägen står inför omfattande förändringar de närmaste åren. Vi behöver en järnväg som kan hantera ett ständigt ökat resande och se till att fler människor och mer gods kan förflytta sig punktligt, tillförlitligt och klimatsmart.

Här kan du läsa mer om hur vi rustar upp, bygger ut och moderniserar järnvägen under de kommande åren. Det handlar om satsningar över hela landet från byten av växlar till att bygga nya stambanor mellan våra storstäder via satsningar på digital teknik som ska göra järnvägen både smartare och mer effektiv.

Våra arbeten kommer att ge oss en bättre järnväg men påverkar också din resa i närtid – på sidan Sommarens planerade arbeten berättar vi mer om hur, och var vi satsar under den närmaste tiden.

Här hittar du också mycket matnyttigt om järnvägsnätet med sina tusentals kilometer spår och en mängd tunnlar, broar och plankorsningar.

Och har du koll på bansträckningarna förutom den västra och den södra stambanan? Systemet är uppdelat i ett stort antal bansträckningar som knyter ihop landet, från Malmbanan i norr till Ystad-Österlenbanan i söder.