Logga in
Logga in

Fyrspåret Malmö–Lund Planera för tågstoppet mellan Malmö och Lund

22 september till och med 1 oktober går inga tåg mellan Malmö och Lund. Ersättningsbussar sätts in men i begränsad omfattning så räkna med längre restid och besvärliga dagar.

22 september till och med 1 oktober är det dags för det sista stora tågstoppet i Fyrspårsprojektet. De färdigbyggda spåren mellan Arlöv och Lund öppnas äntligen för trafik. Ombyggda stationer i Burlöv, Åkarp och Hjärup öppnas också efter tågstoppet.

Totalstopp mellan Malmö och Lund

Under stoppet går det inga tåg mellan Malmö C och Lund C. Tåg norrifrån stannar och vänder vid Lund C, och tåg från söder stannar vid Malmö C.

Tågtrafiken på Lommabanan och Söderåsbanan berörs också av tågstoppet och vissa avgångar med Pågatåg är inställda, vissa dagar är de helt inställda. Även trafiken på Skånebanan mellan Hässleholm och Helsingborg påverkas och Pågatågen ställs in vissa dagar. Sök detaljerad reseinformation i Skånetrafikens app.

Stationerna i Åkarp och Hjärup öppnar 8 oktober

När tågtrafiken släpps på igen efter stoppet kör tågen på två spår i sex dagar. Det innebär att inga tåg kan stanna i Åkarp och Hjärup förrän 8 oktober. Tågen går alltså mellan Malmö och Lund men inga persontåg stannar i Åkarp och Hjärup.

Kritisk tågvecka i Skåne

Det blir extra besvärligt att resa i Skåne mellan 25 september och 1 oktober. Då är det samtidigt ett banarbete mellan Helsingborg och Ängelholm. Resa bara om du måste under denna period, så blir det lättare för dem som måste resa. Kolla din resa i Skånetrafikens app.

Så klarar du tågstoppet!

Var uppdaterad
Reseinformation finns i Skånetrafikens app och på deras på hemsida, eller i de andra tågbolagens kanaler.

Ersättningsbuss
Skånetrafiken kör ersättningsbussar mellan Malmö och Lund och till stationerna på sträckan; Burlöv, Åkarp och Hjärup. Tågen ersätts med bussar i begränsad omfattning. Räkna med längre restid.

Tågbussar kör också på sträckan Malmö-Åstorp, dagtid och kvällar, för att ersätta inställda Pågatåg på Lommabanan. Vissa Pågatåg på Skånebanan (Hässleholm-Helsingborg) berörs också av tågstoppet.

Undvik rusningstrafiken
Om det är möjligt – res på tider då det normalt är färre som pendlar för att minska belastningen på ersättningstrafiken.

Jobba hemifrån
Skjut på resan eller jobba hemma om du kan. Då slipper du att påverkas av tågstoppet och du underlättar för dem som måste resa.

Ta cykeln
I Skåne är det nära till det mesta och cykelvägnätet är väl utbyggt mellan Malmö och Lund. Tänk på att du inte kan ta med cykel på ersättningsbussarna.

Samåk i bil
Eftersom det blir mer trafik på vägarna under tågstoppet rekommenderar vi att samåka i bil för att minska risken för köer på de mest trafikerade vägarna.

Läs mer om tågstoppet