Logga in
Logga in

Planera för tågstoppet mellan Malmö och Lund

22 september till och med 1 oktober går inga tåg mellan Malmö och Lund. För Åkarp och Hjärup blir tågstoppet sex dagar längre, till 8 oktober. Ersättningsbussar sätts in men räkna med längre restid och besvärliga dagar.

I månadsskiftet september/oktober är det dags för det sista stora tågstoppet i Fyrspårsprojektet. Det färdigbyggda Fyrspåret genom Åkarp och Hjärup kopplas in och öppnas för trafik. Under stoppet öppnas även nya spår mellan Hjärup och Lund, och de östra spåren genom Arlöv. De ombyggda stationerna i Åkarp och Hjärup, och den andra plattformen på Burlövs station öppnas också efter tågstoppet.

Så påverkas tågtrafiken mellan Malmö och Lund

Inga tåg går mellan Malmö C och Lund C från 22 september till och med 1 oktober. Tåg norrifrån stannar och vänder vid Lund C, och tåg från söder stannar vid Malmö C. Vissa fjärrtåg och godståg kör via Lommabanan. 

Tågtrafiken på Lommabanan och Söderåsbanan berörs också av tågstoppet och vissa avgångar med Pågatåg är inställda, vissa dagar är de helt inställda.
Även trafiken på Skånebanan mellan Hässleholm och Helsingborg påverkas och Pågatågen ställs in vissa dagar. Sök din resa i Skånetrafikens app.

Extra långt tågstopp för Åkarp och Hjärup

När tågtrafiken släpps på igen efter stoppet kör tågen på två spår i sex dagar. Orsaken är banarbete vid de västra spåren. Det innebär att inga tåg kan stanna i Åkarp och Hjärup förrän 8 oktober. Tågen går alltså mellan Malmö och Lund men inga persontåg stannar i Åkarp och Hjärup.

Så klarar du tågstoppet!

 • Var uppdaterad
  Reseinformation finns i Skånetrafikens app och på deras på hemsida, eller i de andra tågbolagens kanaler.
 • Ersättningsbuss
  Skånetrafiken kör ersättningsbussar mellan Malmö och Lund och till stationerna på sträckan; Burlöv, Åkarp och Hjärup. Tågen ersätts med bussar i begränsad omfattning. Ersättningsbussar kör inte enligt någon tidtabell. Räkna med längre restid.
  Tågbussar kör också på sträckan Malmö-Åstorp, dagtid och kvällar, för att ersätta inställda Pågatåg på Lommabanan. Vissa Pågatåg på Skånebanan (Hässleholm-Helsingborg) berörs också av tågstoppet.
 • Undvik rusningstrafiken
  Om det är möjligt – res på tider då det normalt är färre som pendlar för att minska belastningen på ersättningstrafiken.
 • Jobba hemifrån
  Skjut på resan eller jobba hemma om du kan. Då slipper du att påverkas av tågstoppet och du underlättar för dem som måste resa.
 • Ta cykeln
  I Skåne är det nära till det mesta och cykelvägnätet är väl utbyggt mellan Malmö och Lund. Tänk på att du inte kan ta med cykel på ersättningsbussarna.
 • Samåk i bil
  Eftersom det blir mer trafik på vägarna under tågstoppet rekommenderar vi att samåka i bil för att minska risken för köer på de mest trafikerade vägarna.
 • Tågstopp även mellan Helsingborg och Ängelholm  
  Det blir extra besvärligt att resa i Skåne mellan 25 september och 1 oktober. Då är det samtidigt ett banarbete mellan Helsingborg och Ängelholm. Resa bara om du måste under denna period, så blir det lättare för dem som måste resa. Kolla din resa i Skånetrafikens app.

Tågstoppets exakta tider

 • Totalstopp Malmö C – Lund C: 22 september, 04.30 – 2 oktober, 04.30
 • Inga tåg gör uppehåll i Åkarp och Hjärup (trafik på två spår) 2 oktober – 8 oktober, 06.00
 • Trafik på alla fyra spår: från 8 oktober, 06.00

Ersättningsbussarnas hållplatser

 • Malmö C: Påstigande på Utställningsgatan, hållplats P och avstigande på Jörgen Kocksgatan, hållplats O.
 • Lund C: Påstigning på östra sidan om stationen; direktbussar hållplats Q vid parkeringen på Carl Bernlunds gata och viabussar på Spolegatan hållplats R.
  Avstigning på Byggmästaregatan vid Västra stationstorget.
 • Burlöv: Ordinarie hållplatser för regionbussarna vid Burlöv Center på Gamla Lundavägen.
 • Åkarp: Dalslundsvägen vid ICA Nära.
 • Hjärup: Banvallsvägen vid tillfälliga stationen.

Ladda ner

Informationsmaterial som du kan ladda ner och skriva ut

Kontakt

Skriv till oss