Logga in
Logga in

Västkustbanan, Ängelholm-Maria, dubbelspårsutbyggnad Nu öppnar vi nya Ödåkra station

Vi har stökat, byggt och arbetat i Ödåkra sedan tågstoppets början den 13 mars och nu äntligen kan Ödåkraborna se fram emot att ta tåget till jobbet, skolan och fritidsaktiviteterna igen.

Intensivt tågstopp under fyra veckor

Den 13 mars stängde vi av järnvägen för att påbörja ett omfattande arbete längs Västkustbanan, från Ängelholm i norr till Helsingborg i söder. Under tågstoppet har vi riktat järnvägsspår, utfört spårbyte, arbetat med dubbelspårets stationer och förberett för den stora inkopplingen av dubbelspåret senare i år. Tågstoppet avslutades den 10 april, men Ödåkra fick hålla ut ytterligare ett antal veckor innan tågen kunde börja stanna för resande. Under stoppet rev vi de gamla plattformarna och påbörjade bygget av Ödåkras nya station.​

Det nya dubbelspåret har tagit stora kliv mot att färdigställas under vårens tågstopp. Foto: Skanska

Nu reser du från den Västra perrongen i Ödåkra

I Ödåkra har vi byggt en helt ny plattform för dig som ska resa med tåg, den Västra perrongen. Perrongen har nya väderskydd om regnet eller blåsten skulle vara framme när du väntar på tåget och via trappor och ramper når du enkelt plattformen och kan påbörja din resa.

Runt om perrongen har nya ytor för dig som ska resa eller vistas vid stationen byggts. Parkeringsplatser för både cyklar och bilar har blivit bättre och dessutom har en del av cykelparkeringarna fått tak för att skydda mot väder.

En gångtunnel dimensionerad för ett dubbelt järnvägsspår

Det är inte bara perrongen som fått ett lyft vid Ödåkra station. Vid Björkavägen har den gamla gångtunneln förlängts för att anpassas till det nya, dubbla järnvägsspåret med trappor under spåren. Vid Vintapparegatan kan du som ska hämta eller lämna någon enkelt stanna till, antingen med bil eller med cykel.

I Ödåkra kan du nu resa från den nya Västra perrongen.