Logga in
Logga in

Mälarbanan Höstens avstängning på Mälarbanan 3 - 6 november 2023

Under perioden fredag 3 november klockan 22.30 till måndag 6 november klockan 04.30 stänger vi av järnvägen på delar av Mälarbanan. Avstängningen påverkar all tågtrafik på sträckan Jakobsberg - Stockholm city.

När vi stänger av järnvägen får vi möjlighet att arbeta på och i närområdet till järnvägen, när färre reser med tåg. Vi kan också arbeta effektivt och säkert i spårområdet. Under tågstoppet planerar vi att arbeta på flera platser vid spårområdet på sträckan Huvudsta – Barkarby.

Bland annat kommer vi att fortsätta med de nya plattformarna för regionaltåg i Barkarby, riva en vattenledning i Spånga och vid Solvalla kommer vi att demontera och riva Tvärbanans skyddsportal.

Hur du reser under tågstoppet

Under perioden för tågstoppet sätter SL och SJ in ersättningstrafik. För information om just din resa, besök sl.se eller sj.se. Planera din resa och var ute i god tid.

Smidigare resande i Mälardalen

Vi bygger ut sträckan Tomteboda - Kallhäll, som är en av landets mest trafikerade järnvägssträckor. Utbyggnaden är ett led i Trafikverkets arbeten med att rusta upp, bygga ut och modernisera Sveriges järnväg. Idag är det trångt på sträckan och regionaltågen får ofta köa bakom pendeltågen. Med fyra spår får pendeltågen egna spår, vilket gör att trafiken kommer att flyta på smidigare och vi får en ökad punktlighet i hela regionen.

Med utbyggnaden gör vi plats både för fler tåg och för fler resenärer, vilket förbättrar möjligheterna till att arbetspendla, bo och studera i Mälardalen.

Ibland stänger vi av järnvägen

Större delen av tiden vi bygger kan du resa som vanligt, men ibland behöver vi stänga av järnvägen för att kunna arbeta i direkt anslutning till spårområdet.

Vi planerar våra avstängningar i god tid – flera år i förväg – och förlägger dem till perioder då färre reser och arbetspendlar. Vi stänger oftast av runt påskhelgen, sommaren och kring allhelgonahelgen. Nästa avstängning sker 28 mars till 2 april 2024.