Logga in
Logga in

Laxå–Arvika, Karlstad C Först en god jul – sedan börjar vi med nästa års arbeten

2023 har varit ett intensivt år för oss som bygger om Karlstad C. Därför tar vi ledigt mellan jul och nyår och laddar batterierna för nästa år. Då händer det mycket både under mark, i spårområdet och ovanför spåren.

Redan dagarna före trettonhelgen kommer vi att arbeta med sponten i Vikenpassagen. Då tar vi bort ett antal stämp, de grova stålrör som stagar upp spontväggarna, för att bereda plats för att börja bygga den södra halvan av Vikenpassagen. Den 9 januari börjar arbetet med formställning och armering; när detta är klart längre fram i vår kan vi börja gjuta den första delen av passagen.

Det som ska bli en grönskande bro

Trädgårdslänken har kommit en bra bit på väg. Gjutning av trapporna på den södra delen pågår och de karaktäristiska odlingslådorna, som är placerade mitt i trappan, är klara. Hisstornet vid sidan av bron skjuter i höjden och man börjar ana hur den färdiga bron kommer att se ut. Faktum är att alla betongarbeten som skulle göras innan jul är helt klara; bygget av den nya gångbron går helt enligt tidplanen.

Även bygget av mittplattformen har kommit långt. Ytbeläggningen och stenplattor är på plats och det nya plattformstaket kan ses från stationen. Nästa steg är arbetet med elinstallationer och att förse plattformen med belysning. Vill du se hur arbetet framskrider kan du titta på bilderna från byggplatsen.

Nya spår och styrning av tågtrafiken

Vi kommer också att lägga nya järnvägsspår på den södra delen av spårområdet. Det är här tågtrafiken ska rulla när vi startar med nästa etapp av ombyggnaden. Utöver det kommer vi att placera ut flera teknikbyggnader. Det är större, och mindre, byggnader som innehåller el-, signal- och teleteknik som behövs för att järnvägen ska fungera. Den här utrustningen styr och övervakar järnvägsanläggningen på centralstationen. Men innan vi antar kommande års utmaningar på byggområdet tar vi en paus för att fira jul och nyår.

Vi önskar dig en god jul och ett gott nytt år!