Logga in
Logga in

Ska du fortsätta cykla i vinter?

Är du en av de tappra kämpar som trotsar väder och vind, slask och kyla och fortsätter cykla i vinter? Det gör du rätt i.

Tre tips från Tor

Tor ger dig tre tips för säkrare cykling i vinter.

Frisk luft och vardagsmotion är en vinst för individen, men även samhällsekonomiskt finns vinster att göra. Cykeln är ett billigt, grönt och effektivt transportmedel. Ett ökat cyklande skapar mer attraktiva och hållbara tätorter och det är viktigt för att nå FN:s globala mål om god hälsa och hållbara städer.

Vintertid är det många som av olika anledningar ställer cykeln, men om du vill fortsätta cykla finns det lite att tänka på så att du cyklar säkert. Förutom det självklara att du använder hjälm så klart.

  • Du måste synas ordentligt. I mörker och dåligt väder är det ännu viktigare med bra ljus fram och bak på cykeln. Gärna reflexer. Varför inte en reflexväst?
  • Investera i ett par bra däck. Ett par dubbdäck gör att du får ett bra grepp och att det känns tryggare att cykla.
  • Håll cykeln ren. Att tvätta cykeln ren från smuts, salt och grus gör dels att den rullar bättre men skyddar den också från slitage.

Säkerhet på cykel - www.trafikverket.se

 

I Stockholm finns det cirka 80 mil gång- och cykelvägar i det regionala cykelvägnätet. Det består av både statliga och kommunala gång- och cykelvägar (gc-vägar). Det statliga gång- och cykelvägnätet ansvarar Trafikverket för. Det är vi som underhåller, städar och ser till att gång- och cykelvägarna är säkra att använda. Kommunerna gör detsamma för sina gc-vägar.

Så sköter vi gång- och cykelvägar - www.trafikverket.se

 

Cykla lugnt!