Tillgängliga diagram och grafer

På den här sidan ger vi dig tips på hur du skapar tillgängliga diagram.

Grundläggande principer

  1. Förmedla vad du vill visa med diagrammet i text, så att de med nedsatt syn kan ta del av innehållet. Läs mer under "Förmedla vad du vill visa med diagrammet" längre ner på sidan.

  2. Färger och kontraster måste uppfylla särskilda tillgänglighetskrav. Läs mer om vilka dessa är och hur du kontrollerar och åtgärdar detta under rubriken "Färger och kontraster" på sidan Tillgänglighet i dokument .

  3. Överväg att dela upp komplexa diagram på flera olika diagram.

  4. Om diagrammet är komplext, kan du även hjälpa läsaren att förstå innehållet med hjälp av en tabell, läs mer under "När ska man komplettera diagram med tabell?" längre ner på sidan.

Förmedla vad du vill visa med diagrammet

Diagram måste beskrivas i text så att de med nedsatt syn eller som saknar syn kan ta del av innehållet. Du kan förmedla detta på lite olika sätt beroende på hur ditt material ser ut. Tänk alltid utifrån användarens perspektiv: 

  • Du måste alltid ha en sammanfattning av diagrammet i bildtexten

  • Om det behövs detaljerad information för att förstå diagrammet så kan du förklara det med klarspråk i löptexten

  • Beroende på hur ditt innehåll ser ut kan du dessutom behöva beskriva diagrammet med hjälp av en alternativtext (alt-text).  
    Alt-text är en beskrivande text läses upp med hjälp av hjälpmedel för de som saknar eller har nedsatt syn. Det är alltså inte en text som syns för alla.  En alt-text bör inte vara längre än 150 tecken. Om du behöver mer är 15 ord, så får du skriva det i omkringliggande löptext, enligt föregående punkt.

    Om diagrammet beskrivs tillräckligt i löpande text och sammanfattas bra i bildtexten, eller kompletterande tabeller så behöver du inte skriva lika mycket  alt-text. Då måste alt-texten endast innehålla namnet på diagrammet och var i innehållet diagrammet beskrivs mer.
  1. Se till att grafen/diagrammet är en bild. Om den inte är det så kan du ta en skärmbild på den och klistra in det där den ska ligga i dokumentet. Anledningen till att den måste vara en bild är för att uppläsningshjälpmedel annars läser upp alla textrutor i den, vilket kommer obegripligt för användaren.

    Skärmbild på verktygsfältet och var man kan skriva in beskrivning av bilden.
     
    Observera: Bildtexten under ska fortsatt vara text och inte bild.

  2. Högerklicka på grafbilden och välj "Formatera bild".

  3. En ny ruta med val öppnas till höger. Välj "layout och egenskaper" och ge bilden en beskrivning under fältet "Beskrivning". Du kan också skriva in en rubrik, men den följer inte med när du sparar filen som PDF.

 

Hur förklarar man innehållet i ett diagram?

Tänk på vad du vill säga med diagrammet, vad du vill förmedla. Det kanske är vissa trender eller skillnaden i resultat mellan olika årtal som du vill lyfta fram.  Det handlar alltså inte om att skriva om innehållet ordagrant utan förklara den som du hade förklarat för någon som står framför dig.

Skärmdump på den diagram som beskriv i exempeltexter.
 

Kort variant, 92 tecken (alt-text)

Linjediagram andelen trafikarbete inom hastighetsgräns. Tolkningar finns att läsa i löptext.

Längre variant, 168 tecken (bildtext)

Andelen trafikarbete inom hastighetsgräns på statligt vägnät 1996-2004, 2012, 2016 och 2020. År 2013-2015, 2017-2019 skattad nivå, samt nödvändig utveckling till 2020. 

Längre variant, 332 tecken (bildtext)

Linjediagram för andelen trafikarbete inom hastighetsgräns på statligt vägnät, mätt i procent. Jämförelse mellan ”Andel inom hastighetsgräns” och ”Nödvändig utveckling”, samt också ”Skattad nivå” från år 2013-2015 och 2017-2020. Nödvändig utveckling ses stiga kraftig från cirka 43 procent år 2004,  till cirka 80 procent år 2020. 

 

När ska man komplettera diagram med tabell?

Om det är viktigt att det går att utläsa siffror är ett bra alternativ att komplettera diagrammet med tabeller, då kan diagrammet göras något förenklat och visa till exempel en trend.

Att använda diagram för visa många saker samtidigt gör att många kan ha svårt att ta del av innehållet. Då kan det vara bra att visa exakta datan i en tabell under diagrammet, eller i en bilaga som man refererar till. Du som skapar diagrammet måste utifrån syftet med diagrammet och användarnas behov bestämma om det behövs en sån lösning.