Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Två kvinnor i framsätet av en bil. Foto: Kenneth Hellman

Körkortsprov

Här kan du ta del av vad som krävs och vad du behöver kunna för att ta körkort för de olika körkortsbehörigheterna.

Företräde till prov, behörighet B

Första gången som du ska göra kunskapsprov och körprov för behörighet B (personbil) har du företräde till de första lediga provtiderna. Läs mer om företrädet på sidan Boka körkortsprov.

Företräde till prov för behörighet B (personbil)

Välj den fordonstyp du är intresserad av i menyn här på sidan. Under varje fordonstyp hittar du sedan information om vilka aktuella körkortsbehörigheter som finns och vad du behöver kunna inför ditt körkortsprov.

Vilka kraven är varierar beroende på vilken typ av behörighet du ska ta körkort för. På de här sidorna hittar du information om hur proven för de olika behörigheterna går till.

Har du koll på vad du ska kunna vid körkortsprov behörighet B?

Animerad bild från filmen Har du koll?

Vid kunskapsprovet och körprovet för behörighet B (personbil) ska du visa att du har tillräcklig kunskap för att bli en säker förare.

Har du koll på vad du ska kunna vid körkortsprov behörighet B?

Fordon du får köra

Undrar du vilka fordon man får köra med respektive behörighet? Du kanske undrar om du får köra husbil eller dra en husvagn med ditt körkort?
På Transportstyrelsens webbplats finns information om vilka fordon man får köra med respektive behörighet och vilken ålder som krävs för att få ta behörigheten.

Fordon du får köra (Transportstyrelsens webbplats)