Logga in
Logga in

Jimmy - eldriftsingenjör

Tempoväxlingen och innehållet i arbetsdagarna som skiftar hela tiden. Plus möjligheterna att jobba skift och få ett tryggt, roligt och samhällsviktigt uppdrag.

Där har du lite av den kvalitet med jobbet som triggar Jimmy och som gör att han ”hittat hem” som eldriftsingenjör.

Vad innebär ditt jobb och vad är det mest utmanande med det?

– Mitt jobb innebär att jag styr och övervakar elförsörjningen till järnvägen. Det gör jag via datorstyrda program på en trafikcentral. Jag undanröjer och förebygger faror och ser till att mina kollegor vid järnvägen har en säker arbetsplats.

– Man måste ha förmågan att snabbt kunna växla tempo när något händer. I de akuta lägena är det viktigt att kunna jobba strukturerat, metodiskt och prioritera rätt saker. För det kan lätt bli ett stresspåslag. Det kan ju handla om sekunder när till exempel ungdomar får för sig att klättra på tågvagnar och då gäller det att agera reptilsnabbt.Eller till exempel när det står en människa på spåret, då har vi möjlighet att göra en nödfrånkoppling som frånskiljer ett stort område från ström.

Hur ska man vara som person för att funka i din roll och vad är det roligaste med jobbet?

– Du behöver ha ett inre lugn, vara lite stresstålig och klara snabba tempoväxlingar i arbetsdagen. Det är också viktigt att ha ett logiskt tänkande och förmågan att kunna prioritera, arbeta strukturerat, och ha ett högt ”säkerhetstänk”.

– Variationen i jobbet är det roligaste helt klart. För innehållet och tempot i arbetsdagarna skiftar hela tiden. Vi är ett gott gäng som hjälps åt och är det någon problemlösning som man fastnar i finns det alltid en hjälpande hand nära.

Vad säger du till den som vet ganska lite om järnvägsbranschen men funderar på om det kan vara en framtida arbetsplats?

–     Vad man än kan och vad man än tycker är roligt att arbeta med, så kommer de hundratals yrken som finns inom järnvägen kunna matcha det. Järnvägsbranschen är ju lite av en egen värld och det är helt klart en framtidsbransch tror jag. Sveriges järnvägar rustas upp och byggs ut kontinuerligt, och för att det skall kunna fortsätta så krävs det att fler söker sig till vår värld.

Jimmy Larsson

Titel: Eldriftsingenjör

Fritidsintressen: Resa, motorcykelkörning, båtliv och matlagning för att nämna några.