Logga in
Logga in

Jobba som tågtrafikledare

Gillar du att lösa problem och analysera komplex information? Vill du dessutom se till att tågen kommer dit de ska när de ska? Då kan du vara en av våra blivande tågtrafikledare!

Tågtrafikledare bidrar till samhällsutvecklingen

Som tågtrafikledare bidrar du till samhällsutvecklingen – på riktigt. Vi rustar dig med en betald och grundlig utbildning, innan du ansvarar för att leda en säker och pålitlig tågtrafik – så att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.

Som tågtrafikledare på Trafikverket planerar du den dagliga driften i tågtrafiken och leder tågtrafiken rätt genom avancerad teknik tillsammans med andra tågtrafikledare och trafikinformatörer. Du ser också till att trafikinformatörerna får information så att de i sin tur kan informera resenärerna. En av utmaningarna som tågtrafikledare är att se till att tågen kommer fram även när det uppstår problem i trafiken.

Modernisering av trafikledningen

Vi står nu i startgroparna att införa ny modern trafikledning som är en förutsättning för att kunna möta tågtrafiken som förväntas öka i framtiden. Som tågtrafikledare arbetar du skift enligt schema, dygnets alla timmar och årets alla dagar vilket innebär att Trafikcentralen alltid är bemannad. Du kan arbeta antingen som regional tågtrafikledare med fjärrstyrning på en större trafikcentral eller som lokal tågtrafikledare med fjärrstyrning eller manuell signalering på en mindre lokal tågtrafikcentral.

Sanna arbetar som regional tågtrafikledare

Andreas arbetar som lokal tågtrafikledare

Vi rustar dig med en betald utbildning

Tjänsten startar med en aspirantanställning. Efter ett års grundlig och betald aspirantutbildning får du stort ansvar för säkerhet och framkomlighet på våra järnvägar. Utbildningen är både praktisk och teoretisk. Den teoretiska delen består av sex till nio veckors utbildning på annan ort än placeringsorten. Den praktiska delen sker på den ort där din tjänst är placerad. För att sedan få arbeta och få en tillsvidareanställning som tågtrafikledare måste du dessutom genomföra aspirantutbildningen med godkänd examination.

Är det dig vi söker?

Du har gymnasiekompetens och kan uttrycka dig väl i tal och skrift på svenska. God syn och normalt färgseende är ett krav. Du är kommunikativ, strukturerad, noggrann och duktig på att lösa problem och fatta bra beslut under tidspress.

En förutsättning för att kunna arbeta som tågtrafikledare är att du godkänns i hälsoundersökningen, urvalstesterna samt aspirantutbildningen. Transportsstyrelsen ställer krav på hälsoundersökning och hälsotillstånd för personal med betydelse för trafiksäkerheten. I Transportstyrelsens föreskrift kan du läsa mer om vad som krävs när det gäller hälsoundersökningen:

Föreskrift (Transportstyrelsen webbplats) TSFS 2019:112