Logga in
Logga in

Talang för tågtrafikledning?

Gillar du att analysera komplex information och ett arbetstempo som kan gå från 0–100 på några sekunder? Gillar du att samarbeta med andra och vill ansvara att tågen kommer fram även när det uppstår problem i trafiken?

Som tågtrafikledare hos oss planerar du den dagliga tågtrafiken inom ett spårområde och leder tågen säkert, med avancerad teknik, i hela Sverige tillsammans med andra tågtrafikledare. Du arbetar tillsammans med de andra operativa rollerna på trafikcentralen och särskilt med trafikinformatören som ser till att resenärerna får den information som de behöver. Du kan jobba dygnets alla timmar, årets alla dagar. Det innebär att trafikcentralen alltid är bemannad och att man har pass på ett rullande schema. Vi har sett att du som gamear har färdigheter som passar en tågtrafikledare. Det kan vara att jobba vid skärm, att hantera stressiga situationer och att samarbete med andra. Men som tågtrafikledare har du också ett ansvar för att människor och varor kommer säkert dit de ska på utsatt tid.

Alla kan inte bli tågtrafikledare! Men kanske har du vad som krävs?

Dags att göra något mer av din talang? 

Som tågtrafikledare hos oss planerar du den dagliga tågtrafiken inom ett spårområde och leder tågen, genom avancerad teknik, i hela Sverige. Du arbetar tillsammans med de andra operativa rollerna på trafikcentralen så att människor och varor kan komma fram smidigt, grönt och tryggt.

Testa dina förmågor som tågtrafikledare

Möt några av våra medarbetare

Betald utbildning

När du blir anställd på Trafikverket så blir du tågtrafikledaraspirant och det innebär att du får betald utbildning och handledning. När du blir godkänd på din utbildning så blir du fast anställd som tågtrafikledare. Du kan arbeta antingen som regional tågtrafikledare med fjärrstyrning på en större trafikcentral eller som lokal tågtrafikledare med fjärrstyrning eller manuell signalering på en mindre lokal tågtrafikcentral.

Den drygt ettåriga utbildningen är intensiv där teoriveckor på Trafikverksskolan i Ängelholm, varvas med praktiskt arbete hemma på den trafikledningscentral som kommer att bli din arbetsplats. På Trafikverksskolan, i Ängelholm, utbildas du i en unik järnvägsmiljö där såväl blivande lokförare som tekniker och ingenjörer också utbildas i allt från kontaktledningsmontage till spårgeometri. Som tågtrafikledaraspirant kommer du också få öva i en specialutformad simulatormiljö.

Utbildningslängden kan individanpassas efter dina behov och både bli något kortare eller längre än 12 månader. Allt för att du ska känna dig trygg och kunna utföra ditt jobb på säkraste sätt. Under utbildningens gång kommer du också gå inriktade kurser beroende på om du anställs som regional eller lokal tågtrafikledare.

Många av Trafikverksskolans utbildare har själva arbetat som tågtrafikledare och instruktörer och alla utbildare har lång erfarenhet av yrket. De kan därmed ge råd och stöd kring tänkbara utmaningar du kan komma att ställas inför i din nya roll. Dessutom har du hjälp och stöd av din egen instruktör och sektionschef på din blivande arbetsplats under hela utbildningen. 

Exempel på kursdelar som ingår i utbildningen

  • Introduktion till rollen som tågklarerare
  • Järnvägssystem och MTO
  • Regelverk och arbetssätt
  • Mängdträning
  • Examination

Betald utbildning med lön under utbildningsperioden

För att utbilda dig till tågtrafikledare söker du först tjänsten hos Trafikverket. Du blir sedan anställd som tågtrafikledaraspirant och får din utbildning betald och en aspirantlön under studietiden. När du blir godkänd på din utbildning så blir du fast anställd.

Har du rätt kvalifikationer?

För att kunna bli trafikledare kräver vi det här:

  • Du är kommunikativ, strukturerad, noggrann och duktig på att lösa problem och fatta bra beslut under tidspress.
  • Du har gymnasiekompetens och kan uttrycka dig väl i tal och skrift på svenska.
  • Du har god syn och normalt färgseende.

Förutsättningar för att kunna arbeta som tågtrafikledare är att du godkänns i hälsoundersökningen, urvalstesterna och aspirantutbildningen. Transportsstyrelsen ställer krav på hälsoundersökning och hälsotillstånd för personal med betydelse för trafiksäkerheten. I Transportstyrelsens föreskrift kan du läsa mer om vad som krävs när det gäller hälsoundersökningen:

Föreskrift (Transportstyrelsen webbplats) TSFS 2019:112

Nu kan du söka jobb som tågtrafikledare!

Klicka på länken så kommer du till en lista med våra lediga jobb i hela landet.