Logga in
Logga in

Talang för tågtrafikledning

Gillar du att analysera komplex information och ett arbetstempo som kan gå från 0–100 på några sekunder? Gillar du att samarbeta med andra och vill ansvara att tågen kommer fram även när det uppstår problem i trafiken?

Dags att göra något mer av din talang? 

Som tågtrafikledare hos oss planerar du den dagliga tågtrafiken inom ett spårområde och leder tågen säkert, med avancerad teknik, i hela Sverige tillsammans med andra tågtrafikledare. Du arbetar tillsammans med de andra operativa rollerna på trafikcentralen och särskilt med trafikinformatören som ser till att resenärerna får den information som de behöver. Du kan jobba dygnets alla timmar, årets alla dagar. Det innebär att trafikcentralen alltid är bemannad och att man har pass på ett rullande schema. Vi har sett att du som gamear har färdigheter som passar en tågtrafikledare. Det kan vara att jobba vid skärm, att hantera stressiga situationer och att samarbete med andra. Men som tågtrafikledare har du också ett ansvar för att människor och varor kommer säkert dit de ska på utsatt tid.

Som tågtrafikledare hos oss planerar du den dagliga tågtrafiken inom ett spårområde och leder tågen, genom avancerad teknik, i hela Sverige. Du arbetar tillsammans med de andra operativa rollerna på trafikcentralen så att människor och varor kan komma fram smidigt, grönt och tryggt.

Sanna arbetar som tågtrafikledare på en trafikcentral i västra Sverige. Här berättar hon om hur varierande och roligt hennes arbete är och hur hon genom sitt arbete bidrar till att göra Sverige närmare.

Möt några av våra medarbetare

Betald utbildning

Som tågtrafikledaraspirant får du betald utbildning och handledning. När du blir godkänd på din utbildning så blir du fast anställd. Du kan arbeta antingen som regional tågtrafikledare med fjärrstyrning på en större trafikcentral eller som lokal tågtrafikledare med fjärrstyrning eller manuell signalering på en mindre lokal tågtrafikcentral.

Har du rätt kvalifikationer?

Du är kommunikativ, strukturerad, noggrann och duktig på att lösa problem och fatta bra beslut under tidspress. Du har gymnasiekompetens och kan uttrycka dig väl i tal och skrift på svenska. God syn och normalt färgseende är ett krav.

Förutsättningar för att kunna arbeta som tågtrafikledare är att du godkänns i hälsoundersökningen, urvalstesterna och aspirantutbildningen. Transportsstyrelsen ställer krav på hälsoundersökning och hälsotillstånd för personal med betydelse för trafiksäkerheten. I Transportstyrelsens föreskrift kan du läsa mer om vad som krävs när det gäller hälsoundersökningen:

Föreskrift (Transportstyrelsen webbplats) TSFS 2019:112

Sök jobb i augusti!

I början på augusti släpper vi nya tågtrafikledartjänster att söka.

Intresseanmälan

Om du vill få en påminnelse om när det är dags att söka jobb som tågtrafikledare så ska du skriva in din e-post i fältet nedan.

Vi samlar in personuppgifter för att kunna hantera ditt ärende.

Läs mer om hur Trafikverket hanterar personuppgifter enligt dataskyddsförordningen, GDPR.