Logga in
Logga in

Urspårning på Malmbanan, ny prognos för trafikstart

Arbetet med att återställa järnvägen har pågått sedan 17 december då ett malmtåg spårade ur. 60-100 personer har jobbat dygnet runt med bland annat byta sliprar och räls, lägga in nya växlar och reparera kontaktledning.

Ny prognos för trafikstart

Trafikverket uppdaterar nu prognosen för när tågen åter kan köra på sträckan. Nytt datum är 4 februari.

– Utifrån det förväntade väderläget de kommande dagarna tvingas vi nu justera prognosen till den 4 februari. Säkerheten för de som jobbar i området kommer alltid komma först. Under optimala förhållanden hade den tidigare prognosen (31 januari) var rimlig, men när det väntas en hel del snö och starka vindar den närmaste tiden så vill vi ta det säkra före det osäkra, säger Simon Sunna, sektionschef järnväg, Trafikverket.

Resenärer uppmanas att kontakta de tågbolag som de har bokat biljett med. Trafikverket har regelbundna avstämningar med de olika operatörer som kör på sträckan. Tågen fortsätter att köra på den del av banan som ligger söder om Kiruna.

– De som har jobbat i området har gjort ett riktigt bra jobb utifrån de förhållanden som vi har haft. Vi har jobbat med en lång sträcka (15 kilometer) och vädret har skiftat mellan extremt kallt med temperaturer ner mot -35 grader och perioder med snöfall och stormvindar. Detta har gjort att produktionstakten vissa perioder varit allt annat än optimal. Nu är vi inne i slutspurten men vi kommer inte att göra avkall på säkerheten och därför sätter vi nu den nya prognosen, säger Simon Sunna.

Det här är läget just nu på platsen

  • Närmare 25 000 sliprar har transporterats från Gällivare och Långviksmon och nu bytts ut.
  • 60–100 tekniker från hela landet arbetar på plats med återställningsarbetet. Även om man har maskiner till hjälp så finns vissa moment som måste hanteras manuellt såsom borttagning av befästningar och att justera slipern till rätt position.
  • Slipersbyte Tornehamn – Kopparåsen är klart.
  • Slipersbyte Kopparåsen – Vassijaure är klart.
  • Förstärkningsbalkar har monterats och kontaktledningsarbete/gjutning vid snögalleriet är utfört.

Short summary in English

An iron ore train derailed in Vassijaure between Kiruna and Narvik on the Iron Ore Line (Malmbanan) on December 17, 2023. All train traffic north of Kiruna is therefore cancelled. No one was injured during the accident.

Travelers are asked to contact the train companies with which they have booked tickets for more information on their travel options. We have now updated our forecast; the line between Kiruna and Narvik will be open for trains again the February 4. Trains between Kiruna and Luleå are not cancelled due to the derailing.