Våra färjor
Vi är stolta över att vara en del i att göra Sverige närmare. Våra färjor finns från kust till kust, från norr till söder. Här kan du läsa mer om våra färjor.
Linfärjor
Linfärjor drar sig fram med hjälp av fasta vajrar. Det sparar sextio procent energi jämfört med konventionella propellerfartyg. Elektriciteten kommer från land genom en elkabel som matas in och ut genom ett hjul som är monterat på sidan av fartyget. Hjulet matar ut kabeln vid avgång och rullar in den vid returresan. Tekniken innebär att färjan inte gör några fossila utsläpp under resan. Vi har också en batteridriven linfärja.
Eldrift i linfärjetrafik finns idag på sju färjeleder: Hamburgsundsleden, Malöleden, Kornhallsleden, Lyrleden, Arnöleden (batteridriv en driftstart 2023), Ängöleden, Stegeborgsleden. 21 av Färjerederiets 70 färjor trafikerar linfärjeleder.
Linfärjor med virtuella vajrar
En linfärja med virtuell vajer är, precis som namnet antyder, en färja där den fysiska styrvajern ersatts med en virtuell. Styrvajern är en vägvisare så att färjan håller rätt kurs. Färjan går inte på räls. En virtuell vajer har ett digitalt system med motsvarande funktion som en fysisk styrvajer, geofencing.
Färjerederiet deltar i forskningsprojekt som undersöker hur ett koncept med virtuella styrvajrar som en säkerhetshöjande åtgärd för inrikes sjöfart skulle kunna införas i Sverige.
Frigående färjor
Vi satsar på att byta ut våra gamla dieseldrivna frigående färjor mot klimatsmarta ocm drivs med el och har stöd av avancerad teknik som optimerar de goda miljöeffekterna.
Färjornas namn
För att hylla skyddsvärd natur och skärgårdsliv namnger vi färjorna efter Sveriges unika natur och platser. Du kan läsa mer om historien och nutid kopplat till våra färjors namn på denna sida.