Logga in
Logga in

Fyrspåret Malmö–Lund Vragerupsbrons nästa uppdrag - brobygge i Nattavaara

UPPDATERAD: Natten mot 13 mars lyftes den tillfälliga bron i Hjärup bort. Nu väntar en lång tågresa för bron. Nästa uppdrag är ett brobygge över Råneälv vid Nattavaara by.

Vädret är en nyckelfaktor vid stora och tunga lyft. Lyftet av Vragerupsbron var först planerad till helgen 9-10 mars men då blåste det på tok för mycket. Men på tisdag eftermiddag visade prognosen på optimalt väder, i princip vindstilla.

Nattligt brolyft för 200 ton stål

Så på tisdag eftermiddag påbörjades arbetet med att förbereda lyftet. Vädret var helt klart på vår sida med i stort sett obefintlig vind, och det lilla dis som drog över fälten var inget som störde. Trafikledningen skapade en lucka med stängda spår mellan 02:40-03:15 där allt behövde klaffa. Alla var väl förberedda och på minuten kunde den enorma kranen lyfta den 200 ton tunga bron och lägga ner den på den preparerade ytan bredvid spåret.

Ett uppsnabbat filmklipp på brolyftet på morgonen 13 mars.

Bron tar tåget till Nattavaara

Normalt brukar Trafikverkets beredskapsbroar monteras ner, ses över och sedan ligga på lager i väntan på nytt uppdrag. Men för Vragerupsbron är nästa destination redan klar. Efter brolyftet monteras bron ned och delarna körs till Malmö där allt lastas på ett tåg som kör till Nattavaara. Där blir bron en del av omledningen av väg 818 och bron över Råneälven som ska byggas om.

Den tillfälliga bron för Vragerupsvägen var en så kallad beredskapsbro som på relativt kort tid ska kunna monteras och tas i drift vid omledningar eller broreparationer i hela Sverige. Det är avdelningen Fordonsresurser inom Trafikverket som ansvarar för ett antal beredskapsbroar i landet. En liknande bro användes till exempel för Gränsvägen i Åkarp.

Nya vragerupsbron öppnas i höst

Efter det stora brolyftet kommer bron att demonteras och sedan ska området återställas. Först ska brofundamenten i betong demoleras och sedan påbörjas ett stort mark- och ledningsarbete norr om bron. Banvallsvägens norra del kommer senare i år att byggas om och anslutas till Väståkravägen och Vragerupsvägen i nya korsningar, först i höst beräknas det mesta vara klart och då kan också den nya Vragerupsbron öppnas.

Störande buller när Vragerupsbron rivs

Sista veckan i mars startar arbetet med att demolera de båda brostöden, ett arbete som beräknas pågå hela april. När brofundamenten rivs används maskiner som både knackar och tuggar sönder betongen. Arbetet orsakar buller som kan störa om du bor nära arbetsplatsen. Entreprenören arbetar med rivningen på vardagar, från 07.00 på morgonen till som längst 19.00 på kvällen.