Logga in
Logga in

Mälarbanan Barkarbys nya knutpunkt växer fram

Barkarby håller på att förvandlas till en stor och viktig knutpunkt i regionen och våra arbeten i området rullar på för fullt.

Den nya stationsentrén tar form mer och mer. Utvändigt håller vi på att montera panel på fasaden och monterar tak och glas. Även invändigt arbetas det flitigt med bland annat el-, sprinkler- och ventilationsinstallationer.

Arbeten under järnvägsavstängningen i påsk

Under järnvägsavstängningen i påsk, den 28 mars till den 2 april, kommer vi att göra arbeten som inte kan göras när tågen rullar. Bland annat kommer vi att fortsätta med de nya plattformarna för regional- och fjärrtåg och vi kommer att montera kanterna till plattformarna.

Vi kommer också att montera ner och lyfta bort två skyddsportaler som är byggda över järnvägsspåren. En skyddsportal är en tunnel/plåtlåda som blir ett skydd som möjliggör att man kan arbeta bredvid och ovanpå spåren medan järnvägstrafiken varit igång. Till exempel har vi kunnat schakta, påla, armera, forma och gjuta inne i det som ska bli det nya stationshuset med hjälp av dem.

Därför tas portalerna bort

Nu har vi kommit så pass långt i våra arbeten att de inte lägre behövs, och därför kan vi montera ner och lyfta bort dem under tågavstängningen. Vi behöver även komma åt ytorna bakom skyddsportalerna för att bland annat kunna montera panel, detta kommer vi att göra under järnvägsavstängningen i sommar, den 29 juni till den 12 augusti.

I skyddsportalerna sitter det idag en kontaktledning och signalsystem till tågtrafiken, de måste lossas och sedan monteras tillbaka i nytt läge under stationshuset efter att vi tagit bort portalerna. Därför kan vi endast göra det arbetet när tågtrafiken är avstängd.

- När den nya stationsentrén och de nya plattformarna för regional- och fjärrtåg står klara i Barkarby kommer de att vara en del i den nya knutpunkten för kollektivtrafik som länkar samman Stockholm med Mälardalen på ett helt nytt sätt, säger Göran Tiger projektledare på Trafikverket.

Följ vårt arbete i bilder

På vår webb uppdaterar vi regelbundet med bilder där du kan följa arbetet hur Barkarbys nya knutpunkt för kollektivtrafik växer fram.