Göteborgs Hamn
Sedan länge är Göteborgs Hamn Nordens största hamn och ett naturligt centrum för den skandinaviska godstrafiken. 65 procent av Sveriges containertrafik och 30 procent av landets utrikeshandel går via Göteborgs Hamn. För att en hamn ska vara konkurrenskraftig krävs mer än en bra infrastruktur i och omkring hamnen. Det krävs även en god infrastruktur i närområdet och i regionen, bland annat i anslutningar till både väg - och järnväg.
Hamnens framtid ligger på land
Det tranportsätt som är mest effektivt ur ett miljömässigt och ekonomiskt perspektiv, är kombinationen mellan sjöfart och tåg. En tät tågtrafik mellan hamnen och olika orter i Sverige gör det möjligt för företag i hela landet att ha en snabb, kostnadseffektiv och miljöklok förbindelse med Nordens största hamn.
Hamnbanan – en viktig järnvägslänk
Hamnbanan är en av Sveriges viktigaste järnvägslänkar och har till uppgift att göra det möjligt för godstrafiken, från hela Norden, att nå hamnområdena i Göteborg. Den nästan 10 kilometer långa banan är enkelspårig och har idag för låg standard för att klara av framtidens trafikbehov.
En bättre och säkrare miljö
En utbyggnad av Hamnbanan innebär att fler tåg kan trafikera sträckan effektivt och miljövänligt. Gods kan flyttas över från vägburna lastbilstransporter till godståg på våra järnvägar. Det gynnar både miljö och klimat.
Projektets etapper:
Eriksberg - Pölsebo: Här bygger vi dubbelspår i en ny sträckning genom en tunnel. Arbetet pågår 2019 - 2024. (Trafiköpning 2023)
Pölsebo-Skandiahamnen: har byggts ut med ytterligare ett spår. Etappen är klar.
Kville bangård: har rustats upp. Etappen är klar.