
Dubbelspår Hallsberg–Degerön Ökad kapacitet, god punktlighet och förbättrad säkerhet
Dubbelspår Hallsberg-Degerön är en del av godsstråket genom Bergslagen, och ska öka punktligheten, förbättra trafiksäkerheten och möjliggöra fler tåg och hållbara transporter både inom Sverige och vidare ut i Europa.
Ökad kapacitet
Kapacitet på järnväg handlar om järnvägsnätets förmåga att transportera personer och gods under en viss tidsperiod. Det mäts ofta i antalet tåg per timme eller dygn. Kapaciteten påverkas av flera faktorer som infrastruktur, signalsystem, trafiktyp och tågens egenskaper.
Enkelspåriga banor har generellt lägre kapacitet än dubbel- eller flerspåriga system, eftersom möten mellan tåg bara kan ske på särskilda driftplatser. Dubbelspår tillåter tåg att köra i båda riktningarna samtidigt, medan flerspår kan användas för att separera snabba och långsamma tåg, vilket minskar risken för flaskhalsar.
Kapaciteten påverkas också av trafikens sammansättning och körmönster. Blandad trafik, där godståg och persontåg delar samma spår, kan minska kapaciteten jämfört med en mer homogen trafik där tågen håller liknande hastighet.
När hela dubbelspåret mellan Hallsberg och Degerön öppnar för trafik beräknar vi att banan klarar 17 tåg per timme i vardera riktning. Det är alltså vad banan tekniskt kan klara – inte hur många tåg som faktiskt kommer att köra här. Idag trafikeras sträckan med 42 godståg samt 16 persontåg per dygn. Enligt Trafikverkets basprognos beräknas 61 godståg samt 16 persontåg per dygn trafikera sträckan år 2050.
Med ökad kapacitet kan dessutom mer trafik flyttas över från väg till järnväg. Det ger positiva effekter på miljön eftersom koldioxidutsläppen minskar.
God punktlighet
Ett välplanerat järnvägsnät med hög kapacitet bidrar till punktlighet, kortare restider och ökad transporteffektivitet, vilket är avgörande för både person- och godstrafik. För att räknas som punktligt ska ett tåg ha nått sin slutstation senast fem minuter och 59 sekunder efter tidtabellen.
Järnvägen mellan Hallsberg och Degerön är en del av Godsstråket genom Bergslagen, och det är framförallt godståg som trafikerar den här sträckan. Tack vare att störningskänsligheten minskar när vi bygger dubbelspår har det en positiv inverkan på både gods- och persontågens punktlighet.
Förbättrad säkerhet
Den säkraste plankorsningen är den som inte finns. Vi jobbar för att göra järnvägen säker. Det är ett målmedvetet arbete i strävan mot nollvisionen som handlar om att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken.
Det är olagligt för obehöriga att vistas på eller intill järnvägsspåren, men det finns så klart godkända platser där du kan korsa järnvägen. Det finns både plankorsningar, broar över och tunnlar under järnvägsspåren.
Den absolut säkraste plankorsningen är den som inte finns. Därför tar vi bort eller bygger om alla plankorsningar längs järnvägen mellan Hallsberg och Degerön så att alla korsningar längs sträckan blir planskilda.
- Plankorsning: där järnväg och väg korsar varandra i samma plan och bilar, cyklister och gående måste invänta passerande tåg innan de kan ta sig över järnvägsspåret.
- Planskild korsning: där järnväg och väg korsar varandra i olika plan, åtskilda av en bro eller en tunnel.
Övrig information
