Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Två kvinnor i framsätet av en bil. Foto: Kenneth Hellman

Ta körkort

Här kan du ta del av vad som krävs och vad du behöver kunna för att ta körkort för de olika körkortsbehörigheterna.

 

 

Från och med 1 november 2020 kan du som gör körprov för behörighet B96, BE, C1, C1E, D1 och D1E göra det med automatväxlat fordon utan att få körkortet begränsat. Det förutsätter dock att du som kör upp redan har körkort för personbil B med manuell växellåda.

Det är sedan tidigare möjligt att göra körprov för behörighet C, CE, D och DE med automatväxlat fordon utan att få körkortet begränsat.

Samtidigt ändras kraven på provfordon vid körprov för mellanstor mc, behörighet A2. Tidigare har körprov för A2 gjorts med motorcyklar med en cylindervolym på minst 395 cm3. Nu sänks gränsen till minst 245cm3, vilket öppnar för att många fler motorcykelmodeller accepteras som provfordon.

Ändringarna görs på grund av den tekniska utvecklingen av fordon

De nya reglerna börjar gälla 1 november 2020. Bakgrunden är att Transportstyrelsen anpassar sina föreskrifter till följd av ändrade EU-regler. Reglerna har anpassats med anledning av den tekniska utvecklingen av fordon. Ändringarna berör följande föreskrifter:

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:41) om förarprov, gemensamma bestämmelser

Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2015:15) om förarprov, behörighet A1, A2 och A

 


Fordon du får köra

Undrar du vilka fordon man får köra med respektive behörighet? Du kanske undrar om du får köra husbil eller dra en husvagn med ditt körkort?
På Transportstyrelsens webbplats finns information om vilka fordon man får köra med respektive behörighet och vilken ålder som krävs för att få ta behörigheten.