Logga in
Logga in

Ta körkort

Boka ditt prov i tid, ta god tid på dig och plugga ordentligt. Då ökar möjligheten att du får godkänt på första försöket, och du sparar både tid och pengar.

Att tänka på inför prov

 • Ditt körkortstillstånd ska vara giltigt. Om du har ett villkor måste du uppfylla det vid provet.
 • Se till att du genomfört obligatoriska utbildningar som krävs innan du kommer till ditt prov.
 • Ta med dig en giltig id-handling. Om du saknar en sådan kan du ansöka om att någon annan, till exempel en förälder, intygar din identitet.
  Om du saknar giltig id-handling
 • Du som ska göra prov för en körkortsbehörighet får intyga att du inte har något körkort utfärdat av annat EES-land.

Vägen till körkort

Vägen till körkort för personbil (behörighet B) kan delas in i olika steg. Här kan du läsa mer om vad de olika stegen innebär.

Du behöver ett giltigt körkortstillstånd för att:

 • få övningsköra och
 • för att kunna boka prov hos oss.

Det gäller både första gången du tar körkort, eller om du redan har körkort men ska ta en ny körkortsbehörighet. Ansökan om körkortstillstånd görs hos Transportsstyrelsen.

Utbildningen ska vara giltig innan Transportstyrelsen kan godkänna ansökan om handledare. Ni behöver gå samma utbildning, men inte nödvändigtvis vid samma tillfälle.

 

När du har gått din introduktionsutbildning och din handledare fått ett godkänt tillstånd kan du börja utbilda dig, både genom att övningsköra och läsa teori.

Du har nu möjlighet att köra med din privata handledare eller på trafikskola.

När du börjar närma dig slutet av din utbildning kan det bli dags att boka riskutbildningen. Riskutbildningen är giltig till den dag du tar ditt körkort eller i högst fem år.

Om du går på en trafikskola anmäler skolan dig till riskutbildningen. Om du utbildar dig privat med din handledare behöver du själv hitta en godkänd utbildare.
Riskutbildning för personbil - Transportstyrelsen.se

När du känner att du behärskar de teori- och körkunskaper som krävs är du redo för att boka tid för proven. Se till att boka i god tid! Provtider läggs ut 11 månader framåt i tiden.

Bokningstjänsten hittar du här.

I slutet av din utbildning genomför du riskutbildningarna. Utbildningen består av två delar:

 • Del 1 handlar om alkohol och droger, trötthet i trafiken och andra riskfyllda beteenden.
 • Del 2 handlar bland annat om hastighet, säkerhet och körning vid olika väg- och väderförhållanden.

Du får även köra på en halkbana.

Nu är det dags för teoriprovet. Kom ihåg att det måste vara godkänt och giltigt innan du kan göra körprovet. 

Innan du kan göra ditt körprov måste teoriprovet vara giltigt.

Körkortsbehörigheter

Tips till dig som ska ta körkort

 • Boka proven i god tid, helst 6 månader i förväg. Då ökar möjligheten att hitta de provtider du vill ha. Provtider finns 11 månader framåt i tiden.

 • Boka teoriprov och körprov vid samma tillfälle, men gör proven med några veckors mellanrum. Då hinner du göra ett nytt teoriprov innan körprovet, om det skulle behövas.

 • Det är viktigt att du och din utbildare planerar så att du är redo för prov till de datum som proven bokas. Genomför gärna utbildningskontroller löpande under utbildningen!

 • Provtider kan dyka upp med kort varsel eftersom avbokningar görs löpande.

 • Ta god tid på dig och utbilda dig ordentligt, då ökar möjligheten att du får godkänt på första försöket, och du sparar både tid och pengar.