Jämtland E14, Vik–Frönäset, gång- och cykelväg
Vi bygger en gång- och cykelväg längs E14 mellan Vik och Frönäset. Syftet är att öka säkerheten för cyklister och gångtrafikanter.
Vad?
Varför?
Nuläge
Om projektet
E14 mellan Vik och Frönäset är cirka 1,5 kilometer lång och utgör idag en flaskhals som skapar problem för såväl bilister som oskyddade trafikanter. Det är ett smalt vägavsnitt där allt fler personer rör sig. Längs sträckan passerar även mycket tung trafik och i dagsläget finns det ingen avsedd plats för personer som går eller cyklar.
Vi vill skapa möjligheter för gående och cyklister att färdas mellan Vik och Åre på ett trafiksäkert sätt och bygger därför en gång- och cykelväg. Den kommer att gå längs E14 på södra sidan av vägen.
Bakgrund
En ökad exploatering av Åre- och Björnängeområdet innebär kraftig trafik under delar av året. Den ökade trafiken under högsäsong har gjort att trafiksituationen på E14 kring Åre successivt har blivit mer och mer problematisk. Trafikmiljön för oskyddade trafikanter är svår året runt.
Åre kommun har tillsammans med Trafikverket, Region Jämtland Härjedalen samt Tillväxtverket bidragit till finansieringen för gång- och cykelvägen.
Så påverkas trafiken av bygget
Från och med i slutet av april 2023 och under sommaren kommer det vara begränsad framkomlighet på E14 förbi arbetet. Ett körfält kommer stängas och trafiken släpps förbi växelvis.
Planera din resa och var ute i god tid! Tänk på att visa hänsyn till de som arbetar vid vägen.
Dokument
Ekonomisk ersättning för markintrång
Följande gäller när vi tar mark i anspråk (reglering av intrång):
- Vi meddelar markägaren via brev vilket datum vi kommer att ta marken i anspråk.
- Vanligtvis betalar vi ut ersättningen för marken när vägen är färdigbyggd eller i projektets slutskede.
- Ersättningsbelppet räknas upp med index och ränta från den dag vi tog marken i anspråk.
Läs mer i broschyren Väg eller järnväg på min mark (Trafikverkets publikationsdatabas)
Från planering till byggande – lär dig mer om vår planeringsprocess
Tidsplan
Frågor om buller
Nej, vi kommer inte att genomföra några bullerskyddsåtgärder inom ramen för det här projektet.
Träd har inte någon bullerdämpande effekt. Det måste vara en stor skog för att det ska bli en mätbar effekt. Träd kan dock upplevas att dämpa buller, genom sin grönska, naturliga ljud från träden och genom att man inte ser bullerkällan så väl.
Närliggande projekt


EU, Åre kommun och Region Jämtland Härjedalen.