Logga in
Logga in

Sommarens tågstopp på Mälarbanan 2022

2 juli–1 augusti är delar av Mälarbanan avstängd. De tågstationer som påverkas är Sundbyberg, Spånga och Barkarby. För att resenärer ska påverkas så lite som möjligt planerar vi tågstopp när färre arbetspendlar med tåg.

När tågen står still arbetar vi på spåren

Under perioden 2 juli klockan 02:00 till 1 augusti klockan 04:30 stänger vi av tågtrafiken. Då har vi möjlighet att utföra arbeten längs spårområdet inför utbyggnaden av järnvägen från två till fyra spår. De stationer som påverkas av avstängningen är Sundbyberg, Spånga och Barkarby stationer. Det går  alltså inte att ta tåget till/från dessa stationer under tågstoppet; istället behöver du välja ersättningtrafik.

Vi bygger ut Mälarbanan för att fler ska kunna ta sig fram smidigt, grönt och tryggt.

Större delen av byggtiden kan du resa som vanligt. Men det är några år kvar innan vi är klara och ibland behöver vi stänga av järnvägen för att kunna arbeta säkert i anslutning till spåren. För att du som reser ska påverkas så lite som möjligt planerar vi in våra avstängningar när färre arbetspendlar med tåg. 

SJ och SL erbjuder ersättningstrafik.  Besök sl.se och sj.se och deras appar för information om hur du tar dig fram i kollektivtrafiken under sommarens tågstopp. 

Våra arbeten kan upplevas som störande

Under tågstoppet i sommar gör vi förberedelser inför utbyggnaden av järnvägen till fyra spår, bland annat på sträckan Spånga–Bromsten och i Sundbyberg.

I Spånga och Bromsten river vi befintlig järnväg, schaktar (gräver), spränger berg, gör markförstärkningar och bygger tillbaka ny järnväg. Vi arbetar också vidare med den nya gång- och cykeltunneln och kulverten.

I Sundbyberg arbetar vi i spårområdet mellan Fredsgatan och Löfströms allé. På sträckan borrar vi ner flertalet sponter som skapar en stödkonstruktion för kommande arbeten med den planerade tunneln. Vi kommer även att lyfta en ledningsbrygga på plats över spåren, mellan Sundbybergs torg och Stationsgatan.

I Barkarby arbetar vi med den nya, norra entrén till Barkarby station och nya plattformar för regionaltåg. Där bedömer vi att arbetsområdet är tillräckligt långt ifrån närboende för att inte störa.

Utökade arbetstider

Vi arbetar klockan 07:00–19:00 med bullrande arbeten, och i övrigt till klockan 22:00. Tidvis kommer vi också att, i vissa områden, behöva arbeta dygnet runt och på helger. Du som berörs får informationsblad om detta i din brevlåda.

På våra områdessidor här på webben uppdaterar vi informationen löpande om våra arbeten i ditt område under tågstoppet och på vilka tider vi jobbar. 

Kontakta oss

Om du upplever att du störs av våra arbeten eller vill veta mer, mejla oss på projekt.malarbanan@trafikverket.se eller kontakta Trafikverkets Kundservice på telefon 0771-921 921.

Hela landet gynnas när vi gör plats för fler tåg och resenärer

Mälarbanan är en viktig del av Sveriges järnvägsnät och förbinder Örebro, Västerås och Enköping med Stockholm. Mälarbanan är också en del av Stockholms lokala pendeltågsnät och är en av landets mest trafikerade sträckor. Sträckan mellan Tomteboda och Kallhäll, är en av landets mest trafikerade. För att undvika trängsel och förseningar bygger vi ut järnvägen från två spår till fyra på den cirka 20 kilometer långa sträckan. Med fyra spår kan fler tåg gå tätare och punktligare och tågförbindelserna i Stockholmsregionen, Mälardalen och hela Sverige förbättras.

Trafikverket gör banarbeten även på andra järnvägssträckor i Stockholmsområdet i sommar, så håll koll på Stockholmssidan på www.trafikverket.se.

Karta

Kartan här nedanför visar hela Mälarbanans sträcka så som den kommer att se ut med stationer när utbyggnaden är klar. 


Hur du reser under sommarens tågstopp

Om ersättningstrafik (buss och tunnelbana) samt var SL:s pendeltåg och SJ:s regionaltåg vänder på sträckan hittar du på sl.se och SL-appen respektive på sj.se och i SJ-appen.

Tack för ditt tålamod!