Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Sveriges järnvägsnät

Sveriges järnvägsnät är drygt 15 600 spårkilometer. Av detta förvaltar Trafikverket infrastrukturen för cirka 14 200 spårkilometer. Den allra största delen, omkring 80 procent, är elektrifierad järnväg.

I järnvägsnätet  ingår flera tusen kilometer järnväg och ett stort antal tunnlar, broar och vägkorsningar. Exakt hur många ser du i sammanställningen på sidan med rubriken Bandata under Sveriges järnvägsnät. 

Du kan läsa mer om varje bana och om projekten som pågår på den om du klickar på banans namn i menyn under rubriken Sveriges järnvägsnät.

Förändrat resande

Sveriges första järnväg öppnades för trafik år 1856. Den gick mellan Örebro och Nora. Järnvägens roll för persontrafiken har förändrats de senaste decennierna. Det är det regionala tågresandet som ökat mest. Möjligheterna till tågpendling har gjort att människor kan bo allt längre från den ort där de arbetar eller studerar. I dag finns också ökad efterfrågan på godstransporter på järnväg.