Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kvinna med hörselkåpor. Kollegor tittar på dokument tillsammans.

Sysselsättningskrav i upphandlingar

Trafikverket är den första statliga myndigheten i Sverige som fått i uppdrag av regeringen att införa sysselsättningsskapande åtgärder för arbetslösa i sina upphandlingar.

Regeringen har som mål att ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Detta ska uppnås genom fler sysselsatta och fler arbetade timmar. Trafikverket är en mycket stor beställare av tjänster och entreprenader och kan därför ha goda förutsättningar som beställare genom upphandling påverka branschaktörer till att sysselsätta arbetslösa personer.

Den 15 november 2015 lämnade Trafikverket in en redogörelse till regeringskansliet som beskrev de åtgärder verket avser att vidta i sin upphandlingsverksamhet för att främja en ökad sysselsättning för arbetslösa personer. Åtgärderna bedöms skapa mellan 200 och 1500 arbetstillfällen per år. Åtgärderna riktar sig främst till arbetslösa personer, men omfattar även personer som går eller gått en utbildning och ännu inte genomfört sin lärlingsperiod eller praktik.