Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bergarbeten

För att höja säkerheten och kvaliteten ställer Trafikverket krav på utbildning och certifiering av arbete med sprutbetong, injektering och bultsättning i flera nya projekt när bergarbeten utförs. Här hittar du utbildningsplaner och godkända utbildare.

Viktig information om kunskapsprov

Som en följd av coronaviruset genomför du kunskapsprovet hos utbildningsföretaget efter avslutad utbildning. Detta gäller under våren och sommaren.

Till hösten återgår vi till att hålla kunskapsproven i Trafikverkets lokaler. Vi följer folkhälsomyndighetens direktiv, och om inte situationen förbättras så är det möjligt att vi fortsätter att hålla proven hos utbildningsföretagen under hösten.

Utbildningarna följer de utbildningsplaner som Trafikverket tagit fram. Utbildningsplanerna kan du läsa i sin helhet längre ner på denna sida.

De utbildningsföretag som uppfyller kraven i utbildningsplanerna blir godkända av Trafikverket för att utbilda bergarbetarna. De bergarbetare som får godkänt resultat i utbildningen får en certifiering som gäller i fem år.

Utbildningsföretag som anordnar kurser

Vi samarbetar med flera utbildningsföretag och på den här sidan finns en lista med de av Trafikverket godkända utbildarna. Utbildningsföretagen ger teoretisk och praktisk utbildning enligt utbildningsplanen. För information och anmälan, kontakta utbildningsföretagen.

Kostnaden är 1200 kronor per prov och deltagare.

Kunskapsprov hösten 2020

Stockholm

Kunskapsprov hålls i Trafikverkets lokaler på Solna strandväg 98 i Solna. Du anmäler dig genom respektive utbildningsgivare, senast en vecka innan aktuellt provtillfälle. Under hösten 2020 finns följande tillfällen för kunskapsprov:

  • 1 september klockan 9.30, 15 platser
  • 22 september klockan 9.30, 15 platser
  • 29 september klockan 9.30, 15 platser
  • 20 oktober klockan 9.30, 15 platser
  • 27 oktober klockan 9.30, 15 platser
  • 17 november klockan 9.30, 15 platser
  • 24 november klockan 9.30, 15 platser
  • 8 december klockan 9.30, 15 platser


Göteborg

Kunskapsprov hålls i Trafikverkets lokaler på Kruthusgatan 17 (lokal Järnbrottsmotet, vån 4) i Göteborg. Du anmäler dig genom respektive utbildningsgivare, senast en vecka innan aktuellt provtillfälle. Du ska registrera dig i receptionen i god tid innan skrivtillfället. Samtliga prov börjar 9:30. Tider för höstens provtillfällen publiceras inom kort.