Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Trafikledningscentral

Traffic Message Channel (TMC)

Med tjänsten RDS-TMC kan du få viktig trafikinformation i din navigator i det område du kör, på ditt eget språk.

RDS-TMC står för "Radio Data System – Traffic Message Channel" och är en teknik som används för att skicka RDS-TMC- meddelanden. För att kunna ta emot sådana meddelanden krävs en bilradio eller ett navigeringsystem med RDS-TMC-modul. I standarden för RDS finns en datakanal låst för TMC trafikinformation.

Med RDS-TMC-tjänsten i Sverige får du trafikinformation som sänds i det område du kör i. Meddelandena gäller främst europa- och riksvägar samt viktiga länsvägar. De presenteras som en ikon eller text med information om till exempel hinder, trafikolyckor och vägarbeten som påverkar trafiken.

I Sveriges större tätorter sänds det även köinformation på vissa huvudgator. Sverige är uppdelat i åtta sändningsområden samtidigt som meddelanden på huvudvägnät går in i flera sändningsområden för att stödja navigationen.

TMC-just nu avvecklad
Vår visnings tjänst ”TMC just nu” är nu avvecklad (nov 2021) på grund av gammal teknik och att den inte motsvarade vår policy för tillgänglighet. Vi har valt att inte vidareutveckla denna tjänst på grund av mycket begränsad användning kopplat till den kostnad vi har för vidmakthållande och vidareutveckling. Utsändningen av TMC meddelanden fortsätter tills vidare.