Ett regionaltåg kommer åkande. Vid sidan av banvallen syns sommarblommor.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Utveckling av nya lösningar för att öka säkerheten vid plankorsningar

Trafikverket tar initiativ till fler sätt för att öka säkerheten vid oskyddade plankorsningar. Genom en innovationsupphandling stimulerar vi utvecklingen av nya säkerhetslösningar. Nu har vi tecknat avtal om ett första steg mot en demo under nästa år.

– Nu har vi skrivit avtal med Digital Tvilling AB, som har presenterat idéer till en digital lösning för att visa och varna när trafikant och tåg närmar sig en oskyddad plankorsning. Företaget planerar att driva utvecklingsarbetet i samverkan med flera externa parter, säger Torbjörn Biding, utredare på Trafikverket.

För att öka säkerheten vid plankorsningar bygger vi om, förbättrar sikten och slopar plankorsningar. Med innovationsupphandlingen tar vi även initiativ för nya och fler säkerhetslösningar med alternativ till fysiska skyddsanordningar.

Målet är att under verklighetstrogna förhållanden demonstrera, testa och utvärdera den nya lösningen under 2022. Vi räknar också med att projektet kommer göra det möjligt för fler aktörer att engagera sig i säkerhet vid oskyddade plankorsningar.

Korta fakta

Trafikverket arbetar mot målet att antalet omkomna på järnväg ska ha halverats till år 2030, jämfört med ett snitt på utfall åren 2017-2019. Det är ett målmedvetet arbete i strävan mot nollvisionen – att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken.

I järnvägssystemet finns cirka 3 500 oskyddade plankorsningar. Olyckor i plankorsningar är framför allt ett problem bland gående inom tätort och fordon utanför tätort. Varje år omkommer cirka 20 personer i plankorsningsolyckor. Mer än hälften av dessa är suicid.

Innovationsupphandlingar främjar utvecklingen av nya lösningar och är en metod för att få fram ett kunskapsunderlag för kommersiell upphandlingsfas. Trafikverket driver och finansierar forskning och innovation i syfte att bygga ny kunskap och utveckla nya lösningar för ett hållbart och tillgängligt Sverige.